Νομοσχέδιο για την εργασία: Τι προβλέπει για τηλεργασία, ψηφιακές κάρτες, πλατφόρμες

Νομοσχέδιο για την εργασία: Τι προβλέπει για τηλεργασία, ψηφιακές κάρτες, πλατφόρμες

Πολλές πτυχές της ψηφιακής εργασίας έρχεται να αλλάξει το νομοσχέδιο για την εργασία που παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

To νομοσχέδιο θεσμοθετεί για την τηλεργασία το δικαίωμα του εργαζόμενου να «κατεβάζει» τηλέφωνα και διακόπτες όταν έχει σχολάσει (δικαίωμα αποσύνδεσης), ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα επικοινωνίας μεταξύ επιχείρησης και εργαζόμενου, ώστε να διαπιστώνεται η τήρηση του ωραρίου. Επιπλέον, θα υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει τις δαπάνες για τον υλικό εξοπλισμό

Απαγορεύεται η χρήση κάμερας για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζόμενου, ενώ για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές συνεργατικές πλατφόρμες (ως τέτοιες μπορούμε να σκεφτούμε τις πλατφόρμες τύπου Uber) προβλέπεται το δικαίωμα της σύστασης σωματείου.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης τον θεσμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο το ωράριο απασχόλησης του εργαζόμενου. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά και προβλέπεται χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού.

Στους κλάδους που επιτρέπεται να λειτουργούν την Κυριακή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα data centers, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης και οι επιχειρήσεις που ψηφιοποιούν έγχαρτα αρχεία.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home