Tαξίδι στο χρόνο από το Google Earth

Tαξίδι στο χρόνο από το Google Earth

Μια νέα λειτουργία, το Timelapse, που επιτρέπει την επιστροφή στο χρόνο έως και 37 χρόνια πίσω, πρόσθεσε η πλατφόρμα Google Earth.

Το Timelapse αποτελεί τη μεγαλύτερη ενημέρωση που έχει γίνει στο Google Earth από το 2017 και έπειτα, έχουν ενσωματωθεί 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες των τελευταίων 37 ετών, δημιουργώντας μια διαδραστική εμπειρία τεσσάρων διαστάσεων. Πλέον, ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί το χρόνο να εξελίσσεται παντού στον κόσμο, με έναν τρόπο που συνοψίζει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πλανητικών αλλαγών. Διάστημα στο οποίο ο πλανήτης αντιμετώπισε ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές, περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Σύμφωνα με τη Google, με το Timelapse στο Google Earth, έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας στις άκρες των χεριών μας – μια εικόνα που δείχνει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, καθώς και την μαγευτική ομορφιά των φυσικών φαινομένων σε βάθος δεκαετιών.

 Προκειμένου να εξερευνήσετε την εφαρμογή Timelapse στο Google Earth, πηγαίνετε στο g.co/Timelapse και με τη μπάρα αναζήτησης, μπορείτε να δείτε το χρόνο σε κίνηση, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη θέλετε.

 

 

Κατανοώντας τις αιτίες των αλλαγών της Γης 

Η Google συνεργάστηκε με τους ειδικούς του εργαστηρίου CREATE  του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, τόσο για να δημιουργήσει την τεχνολογία που κατέστησε δυνατή τη λειτουργία του Timelapse, όσο και για να κατανοήσει τι είναι αυτό που μας δείχνει. 

Στο πλαίσιο αυτό η Google κατέληξε σε 5 θεματικές: δασικές αλλαγές, αστική ανάπτυξη, ανοδικές θερμοκρασίες, πηγές ενέργειας, καθώς και ευθραυστότητα της ομορφιάς του κόσμου μας. Για κάθε ένα από αυτά, το Google Earth προσφέρει μια ξενάγηση που βοηθά στο να είναι πιο κατανοητό.

 

Βάζοντας το χρόνο της Γης στην παλάμη του χεριού μας

Η δημιουργία ενός βίντεο timelapse που να περιλαμβάνει όλο τον πλανήτη, απαίτησε μια σημαντική ποσότητα από αυτό που ονομάζουμε "pixel crunching" στο Earth Engine, την πλατφόρμα της Google για γεωεπισκοπική ανάλυση. Στο Google Earth, υπάρχει μια συλλογή περισσότερων από 24 εκατομμυρίων δορυφορικών εικόνων, από το 1984 έως το 2020 - κάτι που αντιπροσωπεύει τετράκις εκατομμύρια pixels. Συνολικά, χρειάστηκαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια ώρες επεξεργασίας σε χιλιάδες μηχανήματα του Google Cloud για τη σύνθεση 20 petabytes δορυφορικών εικόνων σε ένα μόνο βίντεο-μωσαϊκό, μεγέθους 4,4 terapixel - το αντίστοιχο δηλαδή 530.000 βίντεο σε ανάλυση 4K! Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας, που όπως σημειώνει, αντισταθμίζονται με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος.

Σύμφωνα με τη Google, το Timelapse στο Google Earth είναι το μεγαλύτερο βίντεο του πλανήτη - για τον πλανήτη! Γι’ αυτό και η δημιουργία του απαίτησε μια πραγματικά έξω-πραγματικής διάστασης συνεργασία. Πρόκειται για ένα έργο που κατέστη δυνατό χάρη στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανοιχτά και προσβάσιμα δεδομένα, καθώς και στις προσπάθειές τους να στείλουν στο διάστημα πυραύλους, δορυφόρους και αστροναύτες, με σκοπό την εξερεύνηση και την κατάκτηση γνώσης. Το Timelapse του Google Earth δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη NASA και το πρόγραμμα Landsat της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, το πρώτο (και μεγαλύτερο σε διάρκεια) στον κόσμο μη στρατιωτικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης στον κόσμο, καθώς και το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαθέτει τους δορυφόρους Sentinel.

H Google ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τους εταίρους της, την επόμενη δεκαετία θα ενημερώνει το Google Earth σε ετήσια βάση με νέες εικόνες Timelapse.

GOOGLE EARTH,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home