Η Κίνα τα βάζει με τους μεγάλους του διαδικτύου

Η Κίνα τα βάζει με τους μεγάλους του διαδικτύου

Το Πεκίνο στρέφει την προσοχή του στις μεγάλες κινεζικές δυνάμεις του διαδικτύου, εκτιμώντας πως μάλλον έχουν συγκεντρώσει υπερβολική ισχύ στα χέρια τους.

Μόλις πριν από δύο ημέρες η αρμόδια επιτροπή της κινεζικής κυβέρνησης δημοσίευσε νέες οδηγίες που είχαν ως αποτέλεσμα οι μετοχές εταιρειών όπως η Alibaba, η JD.com, η Xiaomi και η Tencent να χάσουν συνολικά γύρω στα 200 δισ. δολάρια στο Χρηματιστήριο.

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν στις εταιρείες να μοιράζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους (αυτό μάλλον θα παραμείνει προνόμιο των κρατικών υπηρεσιών), ενώ θα σταματήσουν επίσης να υποχρεώνουν τους προμηθευτές τους σε αποκλειστικές συνεργασίες.

Βεβαίως η Κίνα δεν μοιράζεται τις ίδιες μεγάλες δυνάμεις με τον υπόλοιπο κόσμο όπου κυριαρχούν ονόματα όπως η Amazon ή το Facebook. Η Alibaba και η JD.com έχουν το πάνω χέρι στην τοπική online αγορά και ελέγχουν το 75% του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, ενώ μόνο η Alibaba έχει 881 εκατ. ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση.  Στη λεγόμενη «ημέρα των εργένηδων», ένα κινεζικό και διαδικτυακό ανάλογο της Black Friday, η Alibaba φέτος έγραψε τζίρο 75 δισ. δολαρίων, ενώ η JD.com κατέγραψε έσοδα περίπου 60 δισ. Ναι, σε ένα 24ωρο αυτά. Ενδεικτικού του κλίματος που επικρατεί και της δύναμης του Πεκίνου ήταν και η αιφνιδιαστική απόφαση να ματαιωθεί η εισαγωγή της Ant Group στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Η εταιρεία, η οποία ανήκει στον ιδρυτή της Alibaba  και πλουσιότερο πολίτη της Κίνας Τζακ Μα, είχε αποτιμηθεί στα 310 δισ. δολάρια. Η απόφαση προκάλεσε απορίες αλλά όπως γράφει και η Washington Post φαίνεται πως οι επικρίσει του Μα για το ρυθμιστικό περιβάλλον στην Κίνα έκανε τους αρμόδιους του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας να του δείξουν ποιος είναι το αφεντικό. Δύσκολοι καιροί για κολοσσούς στην Κίνα…

ΚΙΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home