Γαλλική… γκάφα στα ψηφιακά θηρία

Γαλλική… γκάφα στα ψηφιακά θηρία

Βεβαίως θα γίνει χαμός και βεβαίως οι λάτρεις των καβγάδων που στήνει ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν θα πλήξουν.

Η Γαλλία, που λες, το είπε και το έκανε και πριν από λίγες ώρες η εθνοσυνέλευση ενέκρινε έναν νόμο με τον οποίο η χώρα ξεκινάει τη φορολογία των μεγάλων του ψηφιακού μας κόσμου.

Ο νόμος που θα τον βρεις ως “GAFA tax” όχι επειδή έχει γίνει γκάφα (τι προφανές λογοπαίγνιο και αυτό) αλλά από τα αρχικά των εταιρειών Google, Apple, Facebook και Amazon που είναι οι πρώτες που θα κληθούν να περάσουν από το ταμείο του γαλλικού Taxisnet.

Η ιδέα είναι ότι για τις εταιρείες με 750 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα διεθνώς και πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία θα πληρώνουν φόρο 3% επί των εσόδων που πραγματοποιούν στη Γαλλία (βεβαίως).

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει ήδη από την Τετάρτη δείγμα των προθέσεών του όταν διέταξε τις αμερικανικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα επί του γαλλικού φόρου. Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή δασμών εναντίον της Γαλλίας και για τον σκοπό αυτό ο υπουργός Οικονομικών της τελευταίας, ο Μπρούνο Λε Μερ είπε πως μεταξύ συμμάχων θα πρέπει να αναζητούνται φιλικοί τρόποι επίλυσης των διαφορών.

“Η Γαλλία είναι ανεξάρτητο κράτος, οι αποφάσεις για τη φορολογία είναι δικά της θέματα και θα παραμείνουν δικά της” είπε ο Λε Μερ.

Βεβαίως καλά τα λέει αλλά θα δούμε στην πράξη τι θα γίνει και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η ουσία είναι πως η Γαλλία είχε προσπαθήσει να πείσει τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού φόρου αλλά δεν βρήκε την υποστήριξη που περίμενε. Υπάρχει, βλέπεις, μια διαδικασία σε εξέλιξη στον ΟΟΣΑ για το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών η οποία θα τελειώσει σε ένα δύο χρόνια και πολλοί Ευρωπαίοι θα ήθελαν μια “ομπρέλα” από τον ΟΟΣΑ για να μην έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες γκρίνιες από τις ΗΠΑ.

Ομως οι Γάλλοι είδαν το θέμα εντελώς διαφορετικά και αποφάσισαν να κινηθούν μόνοι τους. Πάρτε ποπκορν, θα χρειαστούν…

ΓΑΛΛΙΑ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home