Χαλινάρι στο Airbnb βάζουν Ισπανοί και Ολλανδοί

Deasy @ 29.03.2019
Χαλινάρι στο Airbnb βάζουν Ισπανοί και Ολλανδοί

Στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων έχει πάρει τα πάνω της εξαιτίας του Airbnb και αυτό έχει προκαλέσει και μια σειρά από παρενέργειες με σημαντικότερη την εκτόξευση των τιμών των ενοικίων. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε δει και στο εξωτερικό και όπως όλα δείχνουν έρχεται καταιγίδα για την πλατφόρμα και τους ιδιοκτήτες που ανεβάζουν διαμερίσματα και σπίτια σε αυτή.

Το Άμστερνταμ εξετάζει πρόταση νόμου που θα απαγορεύει τη μίσθωση νεόδημητων κατοικιών, ενώ τον Ιανουάριο ενέκρινε ρύθμιση που μειώνει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων μέσω Airbnb (και άλλων συστημάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης βεβαίως) σε ένα ακίνητο στις 30 ημέρες. Στην Ελλάδα, θυμίζουμε, το όριο σήμερα είναι 90 ημέρες. Οι τιμές των ενοικίων στο Άμστερνταμ έχουν αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία 12 χρόνια και ο δήμος της πόλης καλείται να αναλάβει δράση.

Η Μαδρίτη αποφάσισε να ακολουθήσει πιο αυστηρή πολιτική. Μόλις χθες το δημοτικό συμβούλιο της ισπανικής πρωτεύουσας αποφάσισε πως τα διαμερίσματα που προσφέρονται προς βραχυχρόνια μίσθωση στο κέντρο της πόλης οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται να έχουν διαφορετικές εξόδους αλλά και διαφορετικά ασανσέρ. Αυτό σημαίνει πως περίπου 10.000 διαμερίσματα θα σταματήσουν να προσφέρονται μέσω του Airbnb διότι είναι αδύνατο οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε τέτοιες μετατροπές. Ο μαζικός τουρισμός υποβαθμίζει μία πόλη, υποστηρίζουν δημοτικοί σύμβουλοι και παραθέτουν περιπτώσεις συνοικιών της Μαδρίτης όπου υπάρχουν ως και τρεις τουρίστες ανά κάτοικο.

Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις δηλώνουν πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια, ενώ τοπικά μέσα σημειώνουν πως αν εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες, μόνο 550 από τα εγγεγραμμένα ακίνητα θα παραμείνουν στο Airbnb. Βεβαίως αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα στο Airbnb αλλά δεν είναι καταχωρημένα στο σχετικό μητρώο.

AIRBNB,AIRBNB,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home