Από το πόκερ στο Πεντάγωνο

Deasy @ 21.01.2019
Από το πόκερ στο Πεντάγωνο

Ο Libratus  είναι τρομερή φάτσα για πόκερ, αν εξαιρέσουμε το ότι δεν πρόκειται για άνθρωπο αλλά για bot και άρα δεν έχει φάτσα. Αυτό δεν τον εμπόδισε το 2017 να κερδίσει τέσσερις πολύπειρους παίκτες του δημοφιλούς παιχνιδιού, το οποίο οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε στις ταινίες γουέστερν. 

Το πόκερ αποτελεί μέγιστη πρόκληση για τον κόσμο της έρευνας διότι σε αντίθεση με παιχνίδια όπου έχουμε δει αναμετρήσεις ανθρώπων και τεχνολογίας όπως το σκάκι, ο παίκτης δεν γνωρίζει τίποτα για τα φύλλα του αντιπάλου του. Άρα το θέμα είναι να μπορείς να αντιληφθείς τις μπλόφες και την ίσως πολλές φορές παράλογη τακτική που μπορεί να ακολουθούν οι αντίπαλοι.

Ο Libratus λοιπόν, του οποίου το όνομα σημαίνει “ισορροπημένος” στα Λατινικά, δημιουργήθηκε από ερευνητές του Carnegie Mellon που ίσως να μπήκαν στον πειρασμό να πάρουν τους αλγορίθμους τους και να τους χρησιμοποιήσουν κάπως στο Λας Βέγκας. Δεν το έκαναν και τώρα ο Libratus ετοιμάζεται να αλλάξει καριέρα.

Τι “ετοιμάζεται” δηλαδή, το bot έχει ήδη βάλει τα χακί (τρόπος του λέγειν) και εργάζεται για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου, στο πλαίσιο ενός διετούς συμβολαίου αξίας 10 εκατ. δολαρίων. 

Υποθέτουμε πως το λογισμικό του Libratus δεν θα χρησιμοποιηθεί στα απανταχού ΚΨΜ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Με βάση την εμπειρία του στο πόκερ, το Libratus θα είναι ίσως σε θέση να αναλύσει μία κατάσταση χωρίς να γνωρίζει όλα τα δεδομένα, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και στο παιχνίδι.

Στη χειρότερη περίπτωση θα του δώσουν μία θέση να μοιράζει τα τραπουλόχαρτα σε βαριεστημένους φαντάρους.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,MACHINE LEARNING,ΗΠΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home