Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον… πόλεμο στη Huawei

Σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας από τις αρχές του Καναδά.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον… πόλεμο στη Huawei

Ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας μόλις μπήκε σε μια νέα φάση του, μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Meng Wanzhou, από τις καναδικές αρχές. Η κ. Wanzhou, που επιπλέον είναι κόρη του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας, συνελήφθη για την παραβίαση των εμπορικών κυρώσεων στο Ιράν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου δικαιοσύνης του Καναδά και αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, εντός των επόμενων ωρών-ημερών.

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της υπόθεσης είναι ότι η σύλληψη (πιθανότατα) πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, την ίδια ημέρα που οι ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν στο πλαίσιο του G20 στην Αργεντινή, με στόχο να αποκλιμακωθεί η (εμπορική) ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Αντ’ αυτού η ενέργεια της σύλληψης της Meng Wanzhou αποτελεί κλιμάκωση των τελευταίων επεισοδίων στη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Huawei, με τις Ηνωμένες Πολιτείες προηγουμένως όχι μόνο να έχουν αποκλείσει την κινεζική εταιρεία από οποιαδήποτε δραστηριότητα στο έδαφος τους αλλά και να πιέζουν τις συμμαχικές χώρες να την εξαιρέσουν από την προμήθεια εξοπλισμού για τα 5G δίκτυα. Ήδη Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν προχωρήσει σ’ αυτήν την κίνηση, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της αγγλικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 δείχνουν ότι και η Αγγλία μάλλον προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως η κίνηση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα. Είναι άλλο το πολιτικό-οικονομικό λόμπι των ΗΠΑ και άλλο μια τόσο επιθετική ενέργεια εναντίον ενός τόσο υψηλόβαθμου (και υψηλού κύρους) στελέχους της Huawei, που λογικά θα οδηγήσει και σε νέες περιπέπτειες συνολικά τη σχέση ΗΠΑ και Κίνας.

ΗΠΑ,ΚΙΝΑ,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home