Η Ευρώπη πλήττει τη δημιουργικότητα, λέει το YouTube

Deasy @ 23.10.2018
Η Ευρώπη πλήττει τη δημιουργικότητα, λέει το YouTube

Βεβαίως η υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Άρθρου 13, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία, δεν άρεσε σε πολλούς. Το YouTube είναι ένας από τους δυσαρεστημένους.

Σε ανοικτή επιστολή προς τους δημιουργούς βίντεο που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα η επικεφαλής του YouTube Susan Wojcicki τονίζει πως το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να αλλάξει δραστικά το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα και προφανώς δεν εννοεί πως η αλλαγή θα είναι προς το καλύτερο.

Το Άρθρο 13, γράφει η Wojcicki, απειλεί να διακόψει τη δυνατότητα εκατομμυρίων ανθρώπων να ανεβάζουν περιεχόμενο σε πλατφόρμες όπως το YouTube. Απειλεί επίσης να μπλοκάρει τους χρήστες του διαδικτύου που βρίσκονται στην Ε.Ε. να βλέπουν περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο από τα κανάλια των δημιουργών σε άλλα σημεία του κόσμου. Στα κανάλια αυτά, περιλαμβάνεται μια μεγάλη βιβλιοθήκη βίντεο με εκπαιδευτικό περιεχόμενο όπως μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, μαθήματα Φυσικής και οδηγίες για ιδιοκατασκευές (μαστορέματα, δηλαδή).

Αν το Άρθρο 13 γίνει τελικά κομμάτι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας χιλιάδες θέσεις εργασίας θα απειληθούν. Μπορεί, επίσης, στο τέλος δυνατότητα δημοσίευσης στο YouTube να έχουν μόνο ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, αφού η υπό εξέταση νομοθεσία θα καθιστά και τις πλατφόρμες υπεύθυνες για το περιεχόμενο που διανέμεται από αυτές. Έτσι, αν κάποιος μικρός δημιουργός εμφανίσει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί πως ανήκει σε ένα μεγάλο στούντιο για παράδειγμα, τη νύφη θα πληρώνει τόσο ο δημιουργός όσο και το YouTube.

Η μεγάλη μάχη για το θέμα του Άρθρου 13 έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και δεν θα τελειώσει σύντομα.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home