Στα… υποβρύχια είναι η θέα

Deasy @ 14.11.2017
Στα… υποβρύχια είναι η θέα
Πηγή: Telegeography.com

Πριν από δύο περίπου μήνες η Microsoft, το Facebook και μια εταιρεία της Telefonica “άναψαν” ένα υποβρύχιο καλώδιο οπτικής ίνας που συνδέει την Ισπανία με την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και έχει χωρητικότητα γύρω στα 160 Tbps.

Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα πολλά που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται να υλοποιηθούν. Υπολογίζεται πως φέτος θα “βραχούν” στους ωκεανούς και στις μεγάλες θάλασσες του πλανήτη μας γύρω στα 100.000 χιλιόμετρα οπτικής ίνας, όταν το 2016 είχαν ποντιστεί μόλις 15.000 χλμ και όλα δείχνουν πως τα επόμενα χρόνια οι υποθαλάσσιες οπτικές ίνες θα αυξάνονται και θα πληθύνονται.

Ο λόγος είναι απλός. Οσο αυξάνονται οι ανάγκες αποθήκευσης στο “νέφος”, όσο οι εταιρείες του διαδικτύου μεγαλώνουν τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες τους για τη μετάδοση δεδομένων από τη μια πλευρά του πλανήτη στην άλλη. Παλαιότερα τη δουλειά αυτή την αναλάμβαναν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, όμως στην νέα έκδοση του ψηφιακού μας κόσμου το Facebook, το Google, η Amazon και οι λοιπές ψηφιακές δυνάμεις ολοένα και αυτονομούνται από την “παλιά” φρουρά. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει αυτή η φρουρά και πώς θα αντιδράσει και ίσως ένας νέος επιχειρηματικός πόλεμος να είναι προ των πυλών αυτή τη φορά. Το βέβαιο είναι πως η όρεξη για “βαριές” υποδομές είναι τεράστια και δεν νομίζουμε πως τα ψηφιακά μεγαθήρια θα χορτάσουν σύντομα.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home