Η μέρα που διαδήλωσαν οι επιστήμονες

Deasy @ 23.04.2017

Το περασμένο Σάββατο δεν ήταν από τα συνηθισμένα για χιλιάδες μέλη της επιστημονικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο, που βγήκαν από τα εργαστήρια ή θυσίασαν τη σαββατοκυριακάτικη χαλάρωση για να διαδηλώσουν υπέρ της έρευνας, υπέρ της επιστήμης και εναντίον όσων θέλουν να της βάλουν χαλινάρι. Μάλλον ακούγεται για μήνυμα με αποδέκτη (και) τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υπολογίζεται πως περίπου 100.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη σχετική πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε άλλες πόλεις τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του υπόλοιπου πλανήτη. Υπολογίζεται πως πραγματοποιήθηκαν 500 με 600 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και φυσικά εκφράστηκαν και online μέσω των hashtags #marchforscience (πορεία για την επιστήμη) και #sciencenotsilence (επιστήμη, όχι σιωπή).

Οι περισσότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν, φυσικά, στις ΗΠΑ, ενώ αρκετές ήταν και εκείνες που διοργανώθηκαν στην Ευρώπη. Η χώρα μας, αυτή που συνηθίζουμε να λέμε πως έφτιαξε και άναψε τα φώτα του δυτικού πολιτισμού, έλαμψε δια της απουσίας της, το δείχνει άλλωστε και ο σχετικός χάρτης:

Λεπτομέρειες, θα πεις. Τέλος πάντων, οι εκδηλώσεις συνέπεσαν με την Ημέρα της Γης για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως στηρίζει την επιστημονική έρευνα. Βέβαια, όπως λένε και καλοί συνάδελφοι στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, τα λόγια του απέχουν πολύ από τα έργα του, καθώς στις πρώτες κιόλας ημέρες της προεδρίας του έχει καταργήσει διάφορες διατάξεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ενδιαφέρον τώρα είναι αν μετά από αυτή την οργανωμένη προσπάθεια η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο αποκτήσει μια περισσότερο πολιτικοποιημένη φωνή, ίσως όχι με τη συμβατική έννοια των πολιτικών κομμάτων. Άλλωστε οι επιστήμονες είναι σε μεγάλο βαθμό… δημιουργοί… Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον…

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home