Tim Cook: Οι ψεύτικες ειδήσεις σκοτώνουν το μυαλό

Deasy @ 14.02.2017
Tim Cook: Οι ψεύτικες ειδήσεις σκοτώνουν το μυαλό

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που οι εταιρείες τεχνολογίας δεν επηρεάζουν και φροντίζουν συχνά πυκνά να μας το υπενθυμίζουν.

Ο Tim Cook λέει πως είναι πια καιρός να γίνει κάτι για το θέμα των ψεμάτων που πλασάρονται ως ειδήσεις. Οι εταιρείες τεχνολογίας, λέει, πρέπει να αναλάβουν δράση για να μειώσουν τον όγκο των ψεύτικων ειδήσεων. "Πρέπει να γίνει μια μαζική εκστρατεία, να σκεφτούμε το θέμα για κάθε δημογραφική ομάδα". Η αλήθεια είναι πως όσο το κοινό καταπίνει αμάσητα ό,τι του σερβίρουν η ανάγκη για μια παρέμβαση θα είναι επιτακτική.

Σχεδόν 1 στους 4 Αμερικανούς πιστεύει ότι η σφαγή που έγινε στο Bowling Green από δύο Ιρακινούς δικαιολογεί την έκδοση διατάγματος που δεν επιτρέπει την είσοδο Ιρακινών πολιτών στις ΗΠΑ. Μόνο που η σφαγή δεν έγινε, αλλά και μόνο που την επικαλέστηκε η Kellyanne Conway, σύμβουλος του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ήταν αρκετό για να "τσιμπήσουν" ουκ ολίγοι Αμερικανοί. Και επειδή, λέγε λέγε στο τέλος κάτι θα μείνει το ιππικό (υπόσχεται πως) είναι στον δρόμο. ΄

Η διάδοση των ψεύτικων ειδήσεων "σκοτώνει, κατά κάποιον τρόπο, τα μυαλά των ανθρώπων" λέει ο Cook και γεγονός είναι πως έχει δίκιο. Προσθέτει κάτι που όλοι μας γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλά sites εκεί έξω που με θεαματικούς τίτλους προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού και στο τέλος το ενδιαφέρον δεν είναι για το τι έγραψε ποιος αλλά πόσα κλικ, Like και Share έχει μαζέψει. Βέβαια, εδώ κάποιος θα πει πως τίποτα από αυτά αποτελεί νέα συνήθεια.

Πριν από την επέλαση του διαδικτύου οι θεαματικοί τίτλοι που δεν είχαν άμεση σχέση με την πραγματικότητα και οι ψεύτικες ειδήσεις ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πολτιικών και των συμβατικών μέσων ενημέρωσης. Πολλοί θα θυμούνται, για παράδειγμα, τα “όπλα μαζικής καταστροφής” που υποτίθεται πως είχε στην κατοχή του το Ιράκ.

Για άλλη μια φορά το Internet λειτουργεί ως διασταλτικός παράγοντας και αν κρίνει κανείς (και) από τα λεγόμενα του Cook βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο, αυτό της ανίχνευσης του προβλήματος που δημιουργείται με τα ψέματα που εμφανίζονται ως αληθινές ειδήσεις. Ο ίδιος, στη συνέντευξη που έδωσε στην βρετανική Telegraph, παραδέχεται πως δεν έχει μια καλή ιδέα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. “Χρειαζόμστε μια σύγχρονη έκδοση των μηνυμάτων δημόσιας υπηρεσίας” λέει και αναφέρεται σε μηνύματα που διαχέονται δωρεάν από τα μέσα επικοινωνίας για την ευρεία και άμεση ενημέρωση του κοινού, σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται το πολυ γνωστό μας amber alert για παράδειγμα. Για την ώρα, ούτε ο Cook, αλλά ούτε και κάποιος άλλος είναι σε θέση να πει πώς θα δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός, πώς θα λειτουργεί και πώς θα διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Τουλάχιστον το ψάχνουν, όπως φαίνεται...

ΜΜΕ,INTERNET,APPLE,TIM COOK,FAKE NEWS,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home