Το PC... ξαναπέθανε

Deasy @ 12.11.2015
Το PC... ξαναπέθανε

Τον θάνατο του PC ανήγγειλε ο επικεφαλής της Apple, ο Tim Cook: “Πραγματικά, γιατί κάποιος να αγοράσει ένα PC;” Μεγάλες δηλώσεις.

‘Εχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή του PC εναντίον Mac, όπως και αν το δεις και ανεξαρτήτως αρχιτεκτονικής και τεχνικών χαρακτηριστικών, η μηχανή στο γραφείο μας είναι προσωπικός υπολογιστής. Ο Cook θέλει να μας πείσει πως δεν έχουμε κανένα λόγο να ξοδεύουμε τα λεφτά μας σε τέτοιες μηχανές αφού υπάρχει το iPad Pro για παράδειγμα. Το οποίο θυμίζει ένα διασκεδαστικό επεισόδιο από τα τέλη του 20ου αιώνα:

Εκείνη την εποχή η Oracle και η Sun Microsystems προωθούσαν με ιεραποστολική μανία τη φιλοσοφία του δικτυωμένου υπολογιστή (network computer, ή NC) Ουσιαστικά ήταν η πρώτη προσπάθεια να πείσει τον κόσμο για τις δυνατότητες του “νέφους” γνωστού στα μέρη μας και ως “cloud” και η αλήθεια είναι πως οι εταιρείες είχαν μεν δίκιο αλλά βιάστηκαν να κηρύξουν τον θάνατο του PC. Μάλιστα στην παρουσίαση του NC ένα ταπεινό desktop PC βρέθηκε να βγάζει καπνούς, καθώς οι Oracle και Sun προσπαθούσαν να δείξουν πόσο ευάλωτα ήταν τα δεδομένα σου αν τα αποθήκευες σε έναν τοπικό σκληρό δίσκο. Φυσικά υπήρχαν και έντονοι συμβολισμοί στην εικόνα του κατεστραμμένου υπολογιστή. Η Ιστορία ωστόσο έγραψε πως αυτό που απέτυχε ήταν το NC όχι διότι ήταν κακοσχεδιασμένο αλλά, πολύ απλά, διότι εμφανίστηκε πριν επεκταθούν οι διαδικτυακές υποδομές. Η αλήθεια είναι πως η φιλοσοφία του NC υπάρχει σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των PC, αφού όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά υπηρεσίες “νέφους” και τα δεδομένα μας μπορεί να είναι αποθηκευμένα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη συσκευή που έχουμε μπροστά μας.

Για όσους περιορίζουν την πρόσβασή τους στο Internet για να διαβάζουν, παίζουν, επικοινωνούν, η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονται ένα PC. Ένα tablet ή ένα κινητό τηλέφωνο κάνουν τη δουλειά με το παραπάνω. Επίσης, με την προσθήκη ενός εξωτερικού πληκτρολογίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορα πράγματα, από τη σύνταξη ενός κειμένου μέχρι την ανάλυση λογισμικού.

Αλλά, να μας συμπαθάει η χάρη του κύριου Cook, όποιος θέλει να δημιουργήσει κάτι με άνεση και χωρίς να χρειαστεί να συνδέσει 2 ή 3 διαφορετικές συσκευές και εξαρτήματα, δεν έχει άλλη λύση από ένα PC. Μπορεί το PC να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος, να μην είναι η αρένα που κονταροχτυπιούνται πολυεθνικοί κολοσσοί (δεν θα κάνουμε τώρα μνημόσυνα αλλά το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών). Δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν γραφίστα σκυμμένο με τις ώρες πάνω από μια οθόνη 9 ή 10 ιντσών. Ούτε έναν προγραμματιστή. Ούτε καν έναν δημοσιογράφο. Ή έναν συγγραφέα. ‘Η έναν λογιστή. Ή έναν δημιουργό web sites. Ή έναν μαθητή.

Οπότε αντιλαμβανόμαστε τον ζήλο και τη φιλότιμη προσπάθεια του Tim Cook να μας πείσει πως το iPad Pro (ή όποιο άλλη συσκευή βγάλει η Apple στο μέλλον) είναι ό,τι καλύτερο μπορεί ίσως να σκεφτούμε για τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πετάξουμε το PC από το παράθυρο. Τουλάχιστον όχι ακόμα….

DESKTOP PC,TIM COOK,APPLE,IPAD PRO,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home