Άψογο WiFi σήμα σε όλο το σπίτι

Deasy @ 05.02.2019
Άψογο WiFi σήμα σε όλο το σπίτι

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, σχεδόν 3 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο Internet (ποσοστό περίπου 70% στο σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών). Στα μεγάλα αστικά κέντρα αυτό το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού για παράδειγμα στην Αθήνα φθάνει το 87% του συνόλου, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 84%.  Αριθμοί και ποσοστά που αποδεικνύουν ότι σε εκατομμύρια ελληνικά σπίτια μια βασική συσκευή του νοικοκυριού είναι και το WiFi router που εξασφαλίζει στα μέλη του αδιάλειπτη πρόσβαση στο Internet.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ταχύτητες πρόσβασης που απολαμβάνουμε. Ειδικά τώρα που έχουμε μπει σταδιακά στην εποχή των οπτικών ινών. Αντίστοιχα όμως έχουν αυξηθεί και οι απαιτήσεις μας, αφού αν κάνουμε μια πρόχειρη καταμέτρηση θα διαπιστώσουμε πλέον ότι πάνω στο router έχουμε συνδέσει πολύ περισσότερες συσκευές απ’ ότι στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μια μέση οικογένεια με τέσσερα μέλη το πιθανότερο σενάριο είναι να έχει τέσσερα smartphones, δύο τουλάχιστον υπολογιστές (σταθερούς ή φορητούς), πιθανώς ένα tablet, μια τηλεόραση, ένα αποκωδικοποιητή για τη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα (ισχύει για το 1/3 των νοικοκυριών στην Ελλάδα), μια παιχνιδοκονσόλα και από εκεί και πέρα υπάρχει μια πληθώρα ακόμα συσκευών που θα μπορούσαν να συνδεθούν πάνω στο κεντρικό μας δίκτυο. Οι απαιτήσεις όμως δεν αφορούν μόνο τον αριθμό των συσκευών, αλλά και τον όγκο των δεδομένων που καταναλώνουμε, όπως επίσης και τη διασπορά όλων αυτών των συσκευών στα δωμάτια. Ένα μποτιλιάρισμα με αρκετές συσκευές, που κατεβάζουν ταυτόχρονα μεγάλο όγκο δεδομένων είναι προφανές ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στην ταχύτητα που παίρνουμε πίσω.

Εξίσου μεγάλες απώλειες μπορεί να προέλθουν από τα υλικά κατασκευής του σπιτιού. Έχει παρατηρηθεί ότι η παρεμβολή ενός τοίχου, το πιο απλό σενάριο δηλαδή, να είστε σε διαφορετικό δωμάτιο από το δωμάτιο που βρίσκεται το router, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σήματος έως και 24%. Αν από την άλλη πλευρά παρεμβάλλεται ένας όροφος, η εξασθένηση του σήματος μπορεί να ξεπεράσει και το 60%. Απώλειες που δυσκολεύουν την παρακολούθηση streaming ταινιών ή σειρών ή το online παιχνίδι από τα υπνοδωμάτια που συνήθως βρίσκονται σε άλλο όροφο από εκείνο που έχουμε τοποθετήσει το router.

Όλες αυτές οι σύνθετες απαιτήσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε προβλήματα στη λήψη, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε αρκετά συχνά σε πρακτικές, όπως να αλλάζουμε θέση στο router ή π.χ. στον υπολογιστή μας προκειμένου να έχουμε καλύτερο σήμα ή να περιορίζουμε τη χρήση προγραμμάτων και υπηρεσιών, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν ισόποσα όλα τα μέλη της οικογένειας.

Μήπως όμως υπάρχουν πιο απλές λύσεις που προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους να έχουμε αδιάλειπτο σήμα και μέγιστη κάλυψη ακόμα και στα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού; Αυτές τις λύσεις, μέσα από ολοκληρωμένες προτάσεις έχουν εδώ και μερικούς μήνες στη διάθεσή τους οι συνδρομητές προγραμμάτων σταθερής της Cosmote, ώστε να απολαμβάνουν κορυφαία ταχύτητα και κάλυψη WiFi Internet σε όλες τις συσκευές τους, παντού μέσα στο σπίτι, ανεξαρτήτως αριθμού δωματίων ή ορόφων.

 

Λύσεις για WiFi παντού μέσα στο σπίτι

Ένα τέτοιο πακέτο λύσεων χρησιμοποιούμε εδώ και αρκετές ημέρες και στο δικό μας σπίτι. Ένα πακέτο που περιλαμβάνει το νέο router Speedport Plus, το WiFi extender AC750 RE200 της TP Link όπως και το Powerline AV600 WiFi kit της ίδιας εταιρείας. Το σύνολο αυτού του εξοπλισμού αποδείχθηκε ιδανικό για τις ανάγκες μας τόσο για τον αριθμό των συσκευών που συνδέουμε καθημερινά πάνω στο δίκτυο, όσο και για τους χώρους που θέλαμε να καλύψουμε, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Όπως θα γνωρίζετε και εσείς η ιδανική θέση για το router είναι το κλειδί. Ο κανόνας είναι απλός: από το router προς τις συσκευές που θα συνδέονται πρέπει να μεσολαβούν όσο το δυνατό λιγότεροι τοίχοι. Έτσι και εμείς τοποθετήσαμε το router Speedport Plus σε ένα κεντρικό σημείο του καθιστικού, σε ένα ελαφρά υπερυψωμένο σημείο, έτσι ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή απόδοση. Να μας προσφέρει δηλαδή όσο το δυνατό περισσότερες μπάρες στο σήμα μας. Το συγκεκριμένο router αποδείχθηκε ιδανικό για αρκετούς λόγους. Διαθέτει 2 WiFi συχνότητες για μέγιστη απόδοση ταχύτητας ακόμα και με πολλές συνδεδεμένες (ασύρματα) συσκευές. Επιπρόσθετα, χάρη στις 4 θύρες Gigabit Ethernet έχουμε και την ευχέρεια για γρήγορη και σταθερή ενσύρματη σύνδεση έως 1Gbps όποτε το επιθυμούμε. Οι δυνατότητες του Speedport Plus δεν σταματούν εδώ, αφού διαθέτει ενσωματωμένη θύρα USB 2.0 με δυνατότητα για Internet Backup, καθώς και σύνδεση με εξωτερικούς δίσκους και εκτυπωτές, καλύπτοντας με όλα τα παραπάνω το σύνολο των αναγκών του νοικοκυριού, όσο σύνθετες και αν είναι αυτές.

Ένας χώρος που είχαμε επίσης απώλειες στο σήμα του WiFi ήταν το γραφείο καθώς οι τοίχοι που μεσολαβούν μείωναν αισθητά την απόδοση του ασύρματου δικτύου. Λύση στις απώλειες αυτές έδωσε το powerline της TP Link, με το οποίο οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις μετατρέπονται στην πράξη σε ένα μακρύ καλώδιο δεδομένων και έτσι ακόμα και στο χώρο αυτό πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε την πλήρη ταχύτητα της σύνδεσης μας στο Internet.

Θέλοντας να απολαμβάνουμε εξίσου καλές ταχύτητες και στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού το WiFi extender το τοποθετήσαμε σε σημείο που «βλέπει» προς το μπαλκόνι του σπιτιού, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμβέλεια του δικτύου μας. Η συνταγή σε μια τέτοια διάταξη είναι απλή: το router να καλύπτει την περιοχή που θέλουμε, ο extender εκείνη στην οποία θέλουμε να επεκταθεί το δίκτυο και η μεταξύ τους απόσταση να είναι τέτοια ώστε να επικοινωνούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Αν οι ανάγκες σας είναι ακόμα μεγαλύτερες (ενδεικτικά η Cosmote το προτείνει για σπίτια άνω των 140 τ.μ.) υπάρχει η λύση Deco M5 Mesh WiFi System 3-pack, που δημιουργεί μια ολοκληρωμένη λύση που δημιουργεί ένα ενοποιημένο και ισχυρό WiFi δίκτυο.

Όμως, οι λύσεις που προσφέρει η Cosmote δε σταματούν εδώ. Επικουρικά, προσφέρεται η λύση COSMOTE Internet Backup, που παρέχει εφεδρική σύνδεση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής στην περίπτωση που υπάρξει μια προσωρινή απώλεια του σταθερού δικτύου, ενώ η αποκλειστική υπηρεσία COSMOTE Home Speed Booster αυξάνει την ταχύτητα του Ιnternet στο σπίτι, συνδυάζοντας τις ταχύτητες των δικτύων σταθερής και κινητής, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα. Επιπλέον, οι εξειδικευμένοι συνεργάτες της υπηρεσίας COSMOTE @YourService αναλαμβάνουν την μελέτη, την εγκατάσταση και την ρύθμιση συσκευών και εξοπλισμού, αλλά και την κατασκευή ή επισκευή της εσωτερικής καλωδίωσης σε κάθε σπίτι.

 

 

WiFi,ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET,COSMOTE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home