Samsung Galaxy Z Flip review

Μας πιάνει ένα σύγκρυο στη σκέψη πως από την τελευταία φορά που πιάσαμε ένα τηλέφωνο clamshell (ξέρεις, αυτά που έκλειναν και άνοιγαν σαν στρείδια) ένα νεογέννητο παιδί εκείνης της εποχής είναι πια στην εφηβεία. Ξεπερνώντας το σοκ του χρόνου που έχει περάσει, είναι αλήθεια πως πιάσαμε στα χέρια μας το Samsung Galaxy Z Flip με μια διάθεση του τύπου “κοίτα πώς αλλάζουν οι καιροί”.

Άλλωστε από πλευράς αρχής σχεδίασης το Z Flip είναι κατά κάποιον τρόπο το εγγόνι των clamshell. Όπως, μάλιστα, τα clamshell είχαν αντιμετωπιστεί ως σχεδιαστική καινοτομία εκείνο τον παλιό πρώτο καιρό της κινητής τηλεφωνίας, το ίδιο συμβαίνει με το αναδιπλούμενο Z Flip.

Το Samsung Galaxy Z Flip είναι το πρώτο τέτοιου τύπου αναδιπλούμενο smartphone της αγοράς. Δεν μπορεί να συγκριθεί βεβαίως με το προηγούμενο Galaxy Fold, αφού ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική λογική. Όχι μόνο στο σχεδιαστικό κομμάτι αλλά κυρίως στο κοινό που απευθύνεται, αφού στην περίπτωση του Fold αναφερόμαστε σε μια καθαρά επαγγελματική πρόταση, ενώ στο Z Flip σε μία καθαρόαιμη lifestyle. Όχι βέβαια ότι του λείπουν τα χαρακτηριστικά για να κερδίσει κοινό που έχει υψηλές απαιτήσεις σε επίπεδο εξοπλισμού και επιδόσεων.

 

Η πρώτη επαφή

Ξεκινήσαμε την εμπειρία μας με τη συσκευή κλειστή και σε αυτή την κατάσταση μοιάζει περισσότερο με καθρεφτάκι μακιγιάζ ή με κάποια φανταχτερή θήκη ενός φανταχτερού κλειδιού ενός φανταχτερού αυτοκινήτου. To μέγεθός του, συγκρίνοντάς το με ένα κλασικό smartphone, είναι πολύ μικρότερο, άρα και η μεταφορά του είναι πιο εύκολη. Χωράει εύκολα ακόμα και στην πιο στενή τσέπη στο παντελόνι μας.

Ανοίγοντάς το (ή πρέπει να πούμε “ξεδιπλώνοντας”;) έχουμε το smartphone έτοιμο για λειτουργία και με μια λαμπερή AMOLED οθόνη των 6,7 ιντσών να καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια. Ναι, εγκοπή δεν υπάρχει εδώ, αφού η selfie κάμερα βρίσκεται μέσα στην οθόνη, οπότε όλη η επιφάνεια των 6,7 της οθόνης είναι καθαρή, χωρίς τον παραμικρό περισπασμό.

Η οθόνη Infinity Flex του Galaxy Z Flip είναι πραγματικά εξαιρετική, προσφέροντας εντυπωσιακά χρώματα σε όλο το εύρος της. Η ανάλυσή της φθάνει τα 1080 x 2636 pixels, προσφέροντας επίσης υποστήριξη του standard HDR10+. Στην πρώτη επαφή, πιθανότατα να ξενίσει ένα μικρό «αυλάκι» στο κέντρο της και στην περιοχή που βρίσκεται ο μηχανισμός άρθρωσης, όμως στην καθημερινή χρήση του Galaxy Z Flip το ξεχνάς, είναι πολύ λιγότερο ορατό όταν παρακολουθείς ένα video ή παίζεις ένα παιχνίδι.

Στην εξωτερική πλευρά του Galaxy Z Flip βρίσκουμε και μια πολύ μικρότερη οθόνη, που προορίζεται αποκλειστικά στην απεικόνιση βασικών ειδοποιήσεων, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως viewfinder (όχι τόσο αποτελεσματικά είναι η αλήθεια) για τη λήψη selfie φωτογραφιών με τις εξωτερικές κάμερες. Το μέγεθος της συγκεκριμένης οθόνης είναι μόλις 1,1 ίντσα και οι διαστάσεις της 300 x 112 pixels.

Εξαιρετικές εντυπώσεις ως προς την ποιότητα που αποπνέει αφήνει και ο μηχανισμός που ανοίγει και κλείνει τη συσκευή. Η αίσθησή του είναι εξαιρετική, η ποιότητα αδιαμφισβήτητη, με τη Samsung να υποστηρίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει απροβλημάτιστα για 200.000 άνοιξε/κλείσε. Αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, εκτιμάται κοντά στα 5 χρόνια.

Η έμφαση στην λεπτομέρεια που έχει δώσει η κορεατική εταιρεία είναι εμφανής από την αυτόματη προσαρμογή της οθόνης ανάλογα με τη θέση της. Έτσι λοιπόν εκτός από το mode με κλειστό το τηλέφωνο ή πλήρως «ξεδιπλωμένο» έχουμε και την ενδιάμεση θέση, με το κινητό ανοικτό (περίπου) στις 90 μοίρες. Σ’ αυτήν την περίπτωση και αναλόγως την εφαρμογή που ανοίγουμε, η οθόνη μοιράζεται στη μέση. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να τραβήξουμε κάποια φωτογραφία, το άνω μέρος λειτουργεί ως το view finder και το οριζόντιο μέρος εμφανίζει τα πλήκτρα διαχείρισης της κάμερας. Αν θέλουμε να γράψουμε ένα μήνυμα, το άνω μέρος μας δείχνει το χώρο του μηνύματος και το οριζόντιο μέρος το πληκτρολόγιο (πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση).

 

Διπλή κύρια κάμερα

Το Samsung Galaxy Z Flip έρχεται εξοπλισμένο με μία διπλή κύρια κάμερα που θα τη συναντήσετε στην εξωτερική επιφάνεια. Κάθε μία είναι ανάλυσης 12ΜΡ, με τον ένα φακό να είναι ευρυγώνιος και να δίνει διάφραγμα f2.2 και ο άλλος υπερευρυγώνιος με διάφραγμα f1.8. Αν και μακριά από τα επίπεδα ανάλυσης που δίνουν άλλα ακριβά smartphones η ποιότητα των λήψεων είναι εξαιρετική, ιδιαίτερα σε φωτεινές συνθήκες. Οι τόνοι των χρωμάτων είναι ωραίοι, το δυναμικό εύρος είναι επίσης καλό και οι φωτογραφίες αφήνουν την αίσθηση της ικανοποίησης. Λογικά, όσο πέφτει το φως η ποιότητα της λήψης μειώνεται, όμως εδώ μπορεί να προσφέρει λύσεις η δυνατότητα χρήσης της συσκευής σε θέση 90 μοιρών. Σ’ αυτή τη θέση ο χρήστης δεν χρειάζεται να βρει κάποιο τρίποδο για να στερεώσει τη συσκευή και να τραβήξει μια φωτογραφία μακράς έκθεσης. Αντιθέτως, του αρκεί μια οποιαδήποτε σταθερή βάση, ένα παγκάκι, ένας τοίχος για να στηρίξει το κινητό και να πάρει καλύτερο αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, η ίδια θέση είναι ιδανική και για timelapse videos, εφόσον βρούμε ένα καλό σταθερό σημείο για να αφήσουμε το κινητό να τραβάει για αρκετή ώρα.  

Αντίστοιχη ευκολία μπορεί να προσφέρει το Galaxy Z Flip και με την χρήση της selfie κάμερας, ανάλυσης 10ΜΡ, ιδιαίτερα στην περίπτωση των βιντεοκλήσεων, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε μονίμως στο χέρι μας το κινητό. Αρκεί να το τοποθετήσουμε στο τραπέζι που έχουμε μπροστά μας.

Δείτε μερικά δείγματα φωτογραφίας του Galaxy Z Flip (πατήστε πάνω τους για μεγέθυνση).

 

Πλούσιος εξοπλισμός

Όπως είπαμε και νωρίτερα, το Galaxy Z Flip εκτός από το look διαθέτει και τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να προσελκύσουν κοινό που θέλει και καλές επιδόσεις. Καρδιά του νέου τηλεφώνου είναι ο ισχυρός επεξεργαστής Snapdragon 855+. Ναι δεν είναι η τελευταία γενιά επεξεργαστών της Qualcomm όμως έχει την απαραίτητη ισχύ για να προσφέρει σπιρτάδα και ταχύτητα στη συσκευή, συνεπικουρούμενος από την πλούσια RAM των 8GB. Ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος είναι πλούσιος, φθάνοντας τα 256GB ωστόσο δεν συνοδεύεται από κάποια υποδοχή κάρτας για πρόσθετη μνήμη.

Στο νέο τηλέφωνο της Samsung θα βρείτε επίσης αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, στο πλαϊνό πλήκτρο ενεργοποίησής του, εξαιρετικά ηχεία από την AKG (από την ίδια εταιρεία έρχονται και τα ακουστικά στο πακέτο αγοράς), ενώ όπως συμβαίνει πλέον σε σχεδόν όλα τα ακριβά κινητά απουσιάζει η υποδοχή ενσύρματων ακουστικών 3,5 χιλιοστών.

Η συνολική χωρητικότητα των μπαταριών, στα δύο μέρη του Galaxy Z Flip, φθάνει τα 3300mAh, προσφέροντας στη συσκευή περίπου μία ημέρα αυτονομία σε τυπική χρήση. Η συσκευή υποστηρίζει και την ασύρματη φόρτιση, όπως επίσης και τη δυνατότητα φόρτισης άλλων συμβατών συσκευών, τοποθετώντας τες στην πλάτη της.

 

Στοίχημα;

 Το Samsung Galaxy Z Flip θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα στοίχημα για την κορεατική εταιρεία, η οποία πλέον είναι η μοναδική εταιρεία που πατάει με δύο πόδια στην νέα κατηγορία των αναδιπλούμενων smartphones. Το πρώτο ήταν το Galaxy Fold, τώρα ήρθε και το Galaxy Z Flip, με διαφορετικό όμως προσανατολισμό. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι η Samsung βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο πεδίο.

Τα 1599 ευρώ που ζητάει το Galaxy Z Flip για την απόκτησή του, αν και αρκετά λιγότερα από εκείνα του Fold, είναι σίγουρα πολλά, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο timing και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων που αναγκαστήκαμε όλοι μας να κάνουμε.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home