Πρώτη επαφή με το νέο φακό Sony FE24mm F1.4 GM

Bρεθήκαμε στη Σικελία για να τον δούμε και να τον δοκιμάσουμε.

Πρώτη επαφή με το νέο φακό Sony FE24mm F1.4 GM

Ο εμπλουτισμός των φακών για τις φωτογραφικές μηχανές της Sony συνεχίζεται ακατάπαυστα, με την ιαπωνική εταιρεία να προσθέτει έναν ακόμη, υψηλών απαιτήσεων, τον Sony FE24mm F1.4 GM. Με αυτόν τον φακό η γκάμα της εταιρείας σε full frame φακούς έφθασε τους 30, ενώ ειδικά η premium σειρά G Master, της οποίας αποτελεί μέλος και η νέα προσθήκη, έφθασε τις 8 επιλογές.

Η ιαπωνική εταιρεία διαθέτει πλέον μια πολύ μεγάλη γκάμα σε επιλογές, ακόμα και για επαγγελματίες ειδικών αναγκών, αφήνοντας πίσω για τα καλά το παρελθόν, με τις σαφώς λιγότερες επιλογές. Ο νέος 24άρης φακός είναι μια ιδιαίτερη προσθήκη για τη Sony, αφού φακοί αυτής της εστιακής απόστασης είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε φωτογράφους τοπίου, αστικού τοπίου, εκδηλώσεων κ.α. αλλά και βιντεογράφων. Ίσως για όλους αυτούς τους λόγους η Sony έδωσε την ευκαιρία σε δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη να δουν από κοντά το νέο φακό της, σε ένα φωτογραφικό ταξίδι που οργάνωσε πριν από μερικές ημέρες στη Σικελία. Να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα από τις δυνατότητές του, αφού είχαμε και τη δυνατότητα να τον δοκιμάσουμε (σε συνδυασμό με τη Sony α7R III) για μερικές ώρες σε διάφορα φωτογραφικά σενάρια. Πριν όμως δούμε εικόνες που καταγράψαμε με τον παραπάνω εξοπλισμό, ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία του νέου προϊόντος.

 

Καθαρά χρώματα και λεπτομέρεια σε όλο το εύρος του καρέ

Το μεγάλο «δόλωμα» του νέου φακού Sony FE24mm F1.4 GM είναι αναμφίβολα το μεγάλο διάφραγμα που προσφέρει. Διάφραγμα που δίνει την ευχέρεια στο φωτογράφο να φωτογραφίζει και σε ειδικές συνθήκες φωτισμού και περιβάλλοντος. Μάλιστα, οι άνθρωποι της Sony επεσήμαναν ότι χάρη στο μεγάλο διάφραγμά του είναι μια ιδανική πρόταση ακόμα και για αστροφωτογραφία, αφού εξασφαλίζεται μικρότερος χρόνος έκθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης για τα χαρακτηριστικά του οι άνθρωποι της Sony μας έδειξαν αρκετές εντυπωσιακές λήψεις αστροφωτογραφίας με χρόνο έκθεσης μόλις 4 δευτερόλεπτα, όταν ο συνήθης χρόνος είναι τρεις ή και περισσότερες φορές πολλαπλάσιος. Μένοντας στο πεδίο της αστροφωτογραφίας, στη Sony έχουν καταφέρει ο νέος Sony FE24mm, να μειώνει ένα σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται και αφορά τη φυσική εξάπλωση σημειακών πηγών φωτός, όπως τα αστέρια, με αποτέλεσμα αυτές να προσομοιάζουν με ένα πουλί που απλώνει τα φτερά του. Φαινόμενο που γίνεται ακόμα πιο έντονο στα περιφερειακά σημεία μια τέτοιας φωτογραφίας. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται ακόμα περισσότερο στους φακούς μεγάλου διαφράγματος, όμως –χάρη στην κατασκευή του- ο νέος φακός το καταστέλλει. Δες τη φωτογραφία για να έχεις μια καλύτερη εικόνα.

Ας φύγουμε όμως από την αστροφωτογραφία και ας πάμε στη… γενική εικόνα του φακού. Οι άνθρωποι της εταιρείας εστίασαν σε τρία βασικά σημεία του νέου φακού: ανάλυση και bokeh, ταχύτητα, βάρος. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν άδικο. Όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω από τα δείγματα των φωτογραφιών, ο νέος φακός προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας, με εντυπωσιακά επίπεδα ευκρίνειας ακόμα και στις γωνίες του καρέ, ανεξάρτητα από το διάφραγμα που έχει ορίσει ο φωτογράφος. Το bokeh που δίνει είναι πολύ όμορφο με τη μετάβαση από τα εστιασμένα στα εκτός εστίασης σημεία να είναι ιδιαίτερα ομαλή. Επιπλέον, ο Sony δείχνει να καταστέλλει αποτέλεσμα και το βινιετάρισμα της εικόνας, με αποτέλεσμα τα περιφερειακά σημεία της να μη χάνουν σε φωτεινότητα σε σχέση με το κέντρο της.

Αντίστοιχα, όσο χρησιμοποιήσαμε τον φακό είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η αυτόματη εστίαση είναι εντυπωσιακά γρήγορη και ακριβής. Σε εργονομικό επίπεδο ήταν εξίσου θετική εικόνα που σχηματίσαμε, με το δακτύλιο ρύθμισης του διαφράγματος να είναι αρκετά λειτουργικός. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Sony έχει καταφέρει να προσφέρει όλα τα παραπάνω στοιχεία, μειώνοντας σημαντικά το βάρος του φακού. Όπως θα δείτε και από την παρακάτω εικόνα, ο νέος φακός είναι τουλάχιστον κατά 170 γραμμάρια ελαφρύτερος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

O Sony FE24mm F1.4 GM θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στα μέσα Οκτωβρίου, με την τιμή του να έχει οριστεί στα 1600 ευρώ.

Δείγματα φωτογραφιών

Ας δούμε όμως και μερικά δείγματα από τις φωτογραφίες που τραβήξαμε με το νέο φακό (μαζί με την Sony α7R III) κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Σικελία. Κάτω από τις φωτογραφίες θα έχουμε και μερικές βασικές περιγραφές των ρυθμίσεων των λήψεων. Απαραίτητη σημείωση: έχουμε καταβάσει εσκεμμένα την ανάλυση στο photoshop (χωρίς να μειώσουμε σε κάτι άλλο την ποιότητα) για να μειώσουμε τον όγκο των αρχείων.

Πατήστε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Λήψεις στο πρώτο πρωινό φως - Από αριστερά προς τα δεξιά:

α) Διάφραγμα F1.4, χρόνος έκθεσης 1/40 sec, ISO 400.

β) Διάφραγμα F2, χρόνος έκθεσης 1/100 sec, ISO 200

γ) Διάφραγμα F7.1, χρόνος έκθεσης 1/60 sec, ISO 100

Λήψεις στο πρωινό φως (8 - 9:30) - Από αριστερά προς τα δεξιά:

α) Διάφραγμα F8, χρόνος έκθεσης 1/100 sec, ISO 100.

β) Διάφραγμα F4, χρόνος έκθεσης 1/60 sec, ISO 200 (εσωτερικός χώρος)

γ) Διάφραγμα F8, χρόνος έκθεσης 1/125 sec, ISO 100

Λήψεις στο πρωινό φως (8 - 9:30) - Από αριστερά προς τα δεξιά:

α) Διάφραγμα F9, χρόνος έκθεσης 1/80 sec, ISO 100.

β) Διάφραγμα F8, χρόνος έκθεσης 1/80 sec, ISO 100

γ) Διάφραγμα F16, χρόνος έκθεσης 1/100 sec, ISO 100

Λήψεις στο πρωινό φως (10 - 11:30) - Από αριστερά προς τα δεξιά:

α) Διάφραγμα F16, χρόνος έκθεσης 1/125 sec, ISO 100.

β) Διάφραγμα F16, χρόνος έκθεσης 1/160 sec, ISO 100

γ) Διάφραγμα F16, χρόνος έκθεσης 1/125 sec, ISO 100

Λήψεις στο πρωινό φως (10 - 11:30) - Από αριστερά προς τα δεξιά:

α) Διάφραγμα F16, χρόνος έκθεσης 1/250 sec, ISO 100.

β) Διάφραγμα F16, χρόνος έκθεσης 1/125 sec, ISO 100

γ) Διάφραγμα F16, χρόνος έκθεσης 1/400 sec, ISO 100

 


Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home