Γιατί δεν τρώγεται το LaMDA

Γιατί δεν τρώγεται το LaMDA

Μηχανικός της Google τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή υποστήριξε πως ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης είχε αποκτήσει συνείδηση, λέει η είδηση που ακολούθως προσαρμόστηκε για τις ανάγκες των κλικ σε παραλλαγές του τύπου «Η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε συνείδηση», «Τρομερές αποκαλύψεις από μηχανικό της Google» και άλλές τέτοιες ομορφιές για τις οποίες πολλοί παραγωγοί περιεχομένου μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια εδώ στη νοτιοβαλκανική ιντερνετική μας γωνία.

Η ιστορία ξεκινάει από την Washington Post που αποφάσισε να δημοσιεύσει το ρεπορτάζ την ίδια στιγμή που, κατά διαβολικότατη σύμπτωση, στις ελληνικές γωνίες των social media γίνεται τρελός χαμός για ένα άρθρο σχετικά με τα χταπόδια και τα αίτια που οδήγησαν τον αρθρογράφο στην εξαίρεσή τους από το διαιτολόγιό του.
΄
Λες να τρώγονται τα chatbox;

Στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας ο μηχανικός Blake Lemoine υποστηρίζει πως κατά τη συζήτηση που είχε με το LaMDA (σκέψου το σαν μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που μπορείς να αναπτύξεις διάλογο μαζί της, φυσικά το όνομα παραπέμπει σε διάφορα ανάμεσά τους και στο ελληνικό γράμμα "¨Λ", ονομάζεται Language Model for Dialogue Applications), αντιλήφθηκε πως το λογισιμικό είχε αναπτύξει συνείδηση. Η Washington Post σχολίαζε πως ο Lemoine «δεν είναι ο μόνος που βλέπει ένα φάντασμα μέσα στη μηχανή», καθώς άλλοι μηχανικοί έχουν εκφράσει την άποψη πως τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ίσως να πλησιάζουν το σημείο απόκτησης συνείδησης. Η λέξη «ίσως» είναι μάλλον η σημαντική στη συγκεκριμένη πρόταση.

Η Google απάντησε στην εφημερίδα λέγοντας πως η αρμόδια ομάδα που αποτελείται από ειδικούς σε θέματα ηθικής και από μηχανικούς εξέτασε τους προβληματισμούς του Lemoine και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν έχουν βάση. Η εταιρεία έσπευσε επίσης να τον θέσει σε διαθεσιμότητα. Ο Lemoine δημοσίευσε τον διάλογο που είχε με το LaMDA ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πραγματικά ο διάλογος που έδωσε στη δημοσιότητα ο μηχανικός εντυπωσιάζει, αλλά...

Τι έχει και αλλά; Να μη βάλω το chatbot στο τσουκάλι να γίνεται;

Δύσκολο να αποδράσεις από την ανθρώπινή σου φύση και από την τάση να ανθρωπομορφίζεις πράγματα. Αυτή η σκέψη πέρασε από το (δικό μου) ταπεινό μυαλό, διαβάζοντας το «καρφωμένο» tweet του Lemoine: Οι άνθρωποι συνεχίζουν να μου ζητούν να αιτιολογήσω την άποψη ότι το LaMDA έχει συνείδηση. Δεν υπάρχει επιστημονικό πλαίσιο για τέτοιους προσδιορισμούς και η Google δεν θα μας επέτρεπε να δημιουργήσουμε ένα. Οι απόψεις μου για την προσωπικότητα του LaMDA και τη συνείδησή βασίζονται στις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, έγραψε ο Lemoine και με αυτή την ανθρώπινη εξομολόγηση μάλλον πάει περίπατο η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες. Διότι η παραδοχή πως βλέπει κάτι μέσα από ένα μη επιστημονικό πρίσμα βάζει πολύ νερό στην επιχειρηματολογία περί ενσυνείδητης τεχνητής νοημοσύνης, για να μη σου πω πως την στέλνει στον πάτο της θάλασσας. Άρα, τίποτα να δεις εδώ πάμε πιο κάτω...

Ας γυρίσουμε στα χταπόδια ή το απόλυτο όπλο διχασμού των Ελλήνων - το τζιχάντ των ορφανών γεμιστών εναντίον εκείνων με κιμά.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home