Ψηφιακή τηλεπάθεια

επικοινωνία με την σκέψη μέσω Ίντερνετ

Ψηφιακή τηλεπάθεια

Παρακολουθώντας φανατικά την αμερικάνικη σειρά Heroes (που αισίως μπήκε φέτος στην τέταρτη σεζόν της), πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να ζηλέυω την ικανότητα του τηλεπαθητικού Matt Parkman, ο οποίος μπορεί να διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων και να τους μεταδίδει τις δικές του -τις περισσότερες φορές σκέφτομαι από πόσες ανούσιες συζητήσεις θα με είχε γλιτώσει ένα τέτοιο χάρισμα.

Οπως φαίνεται, ο Christopher James, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Southampton συμμερίζεται την άποψη μου, γι' αυτό παρουσίασε στους Times τα πειράματα του πάνω σε τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή νοητικών μηνυμάτων ανάμεσα σε ανθρώπους με τη βοήθεια του internet.

Η ομάδα του Dr. James προχωρά ένα βήμα παραπέρα την τεχνολογία brain computer interfacing (η οποία επιτρέπει σε υπολογιστές να αναλύουν σήματα που εκπέμπει ο ανθρώπινος εγκέφαλος) παρεμβάλοντας το internet, για μετάδοση των σημάτων του εγκεφάλου ενός ανθρώπου σε έναν άλλο.

Η ιδέα φαίνεται τουλάχιστον ενδιαφέρουσα: θα μπορούσα να σκέφτομαι ένα project και αυτό να εμφανίζεται στο pc του αφεντικού ή, ακόμα καλύτερα, να μεταδίδεται κατευθείαν στον εγκέφαλο του (δεν ξέρω αν με τη νέα τεχνολογία θα έχω περισσότερες πιθανότητες να τον πείθω για τις ιδέες μου, όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Μέχρι στιγμής, τα "πειραματόζωα" του Dr. James συνδέονται με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο και ανταλλάσουν μέσω internet σειρές δυαδικών ακολουθιών -άρα το τηλεπαθητικό μέλλον μπορεί να περιμένα λίγα χρόνια ακόμα. Χωρίς αμφιβολία όμως, τα πειράματα του Dr. James δίνουν ελπίδες σε άτομα τα οποία δεν μπορούν να μιλήσουν και να εκφραστούν όπως οι τετραπληγικοί.

Ο ίδιος σπεύδει να καθησυχάσει όσους έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν για τις ηθικές διαστάσεις της αποστολής νοητικών μηνυμάτων μέσω internet, τονίζοντας οτι "ο μεγάλος αδελφός δεν θα παρακολουθεί τις σκέψεις σας...τουλάχιστον όχι μέσα στις επόμενες δεκαετίες".

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home