Windows: 7 + 8 = 10

Windows: 7 + 8 = 10

Δεν οδηγώ οπότε η παρομοίωση του Τζόε Μπελφιόρε, αντιπροέδρου της Microsoft για τα Windows και «προσώπου» της νέας έκδοσης του ιστορικού (πλέον) λογισμικού ότι «θέλουμε οι χρήστες των Windows 7 να έχουν την αίσθηση ότι εκεί που οδηγούσαν ένα Prius πρώτης γενιάς, με τα καινούρια Windows οδηγούν ένα Tesla» πάει απολύτως χαμένη. Βλέποντας όμως τα σχετικά βίντεο και διαβάζοντας τις πρώτες αναφορές από όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση των Windows 10 μου δόθηκε η αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι ανάλογο με την κουζίνα fusion: παίρνουμε κάτι από τα 7άρια και κάτι από τα 8άρια και φτιάχνουμε κάτι που είναι όχι ακριβώς καινούριο αλλά περίπου.

Πολύ λίγα πράγματα λέχθηκαν σχετικά με τι συμβαίνει κάτω από το καπό των 10αριών (ΟΚ –δεν οδηγώ αλλά μερικές απλές παρομοιώσεις μπορώ να τις κάνω): όλες οι αναφορές που βρήκα για την παρουσίαση που έκανε εχθές η Microsoft στο Σαν Φρανσίσκο αλλά και η επίσημη ανακοίνωση που υπάρχει στο site της εστιάζουν στο interface το οποίο μοιάζει σαν ένας συνδυασμός του κλασικού πλέον περιβάλλοντος των Windows 7 και μερικών από τα πιο fancy χαρακτηριστικά των Windows 8 –πιθανότατα ώστε να εξυπηρετηθεί το όραμα της μιας πλατφόρμας για όλες τις συσκευές («από το Internet of Things μέχρι τους servers των εταιρικών data centers»). Α, και στο όνομα καθώς όλοι διείδαν στην απόφαση του Ρέντμοντ να πηδήξει έναν αριθμό, τη διάθεση για κάτι ριζικά διαφορετικό.

Είναι; Τα στοιχεία που κυκλοφορούν είναι πoλύ λίγα για να το πει κανείς και μην όντας early adopter, δε θα δοκιμάσω να εμπλακώ στο σχετικό πρόγραμμα «Windows Insider» ώστε να τα δω και από πρώτο χέρι –η χτεσινή αναγγελία ήταν περισσότερο επιβεβαίωση ότι τα νέα Windows έρχονται και ένα κάλεσμα σε beta-testers παρά μια ακριβής περιγραφή το τι είναι ή γιατί θα πρέπει να τα βάλουμε εκούσια στον υπολογιστή μας. Δεν μπορώ πάντως να πω ότι εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα καθώς τα περισσότερα από τα πράγματα που (υποτίθεται ότι) κάνουν «καλύτερα» τουλάχιστον στο PC (καλύτερο layout των ανοιχτών παραθύρων, γρήγορη πρόσβαση από το ένα στο άλλο κ.λπ.) είναι πράγματα που οποιοσδήποτε έχει χρησιμοποιήσει Windows για δουλειά ξέρει να τα κάνει είτε άμεσα, είτε με τη χρήση τρίτων βοηθητικών προγραμμάτων (αυτών που παλιά λέγαμε «utilities»).

Αν αληθεύει η εκτίμηση του Techrunch, ότι δηλαδή η Microsoft έχει στο στόχαστρό της την επικράτηση στον εταιρικό κόσμο, τα Windows 10 θα πρέπει να έχουν κάτι περισσότερο από χάντρες και καθρεφτάκια –και πιθανότατα όταν θα κυκλοφορήσουν πραγματικά (είπαμε: χθες ήταν η παρουσίαση, βασικά, του ονόματος) θα έχουν όντως. Όσο για την επικράτησή τους, τουλάχιστον σε επίπεδο PC, δεν νομίζω να υπάρχει καμιά ανησυχία καθώς είναι εξασφαλισμένη, περίπου από το 1995. Η απάντηση στο ουσιαστικό ερώτημα, αν δηλαδή η επικράτηση αυτή θα επεκταθεί στα μέτωπα όλων των συσκευών είναι πολύ πιο σύνθετη καθώς οι δυνάμεις που στέκονται απέναντι στο Ρέντμοντ είναι πιο ζόρικες από ό,τι ήταν η Apple της δεκαετίας του 1990, χώρια που πλέον μεταξύ τους συγκαταλέγεται και η Apple –αλλά της δεκαετίας του 2010. Ήτοι, η κόντρα προβλέπεται πιο συναρπαστική από τα ίδια τα Windows, όμως εδώ που τα λέμε πότε ήταν πραγματικά «συναρπαστικά» τα ίδια τα Windows;

WINDOWS 10,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,MICROSOFT,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home