ΕΛ.ΑΣ. το μεγαλείο σου

ΕΛ.ΑΣ. το μεγαλείο σου

Όσοι με ξέρουν προσωπικά ξέρουν και ότι έχω μια βαθιά δυσπιστία και μια εξίσου βαθιά αντιπάθεια προς την αστυνομία: αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητά της στο πλαίσιο του τρέχοντος κοινωνικού συστήματος όμως, ειδικά όταν πρόκειται για την ελληνική αστυνομία έχω μια σειρά ενστάσεων και ως προς τον ρόλο της και ως προς την αποτελεσματικότητά της στο παίξιμο αυτού του ρόλου. Για να το πω πιο απλά: συγκαταλέγω τον εαυτό μου μεταξύ των πρώτων που θα αναζητήσουν την παραμικρή αφορμή για να εκφραστούν επικριτικά απέναντι στη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία και τους υπαλλήλους της, ένστολους και μη.

Ο λόγος που γράφω τα παραπάνω είναι το απαραίτητο disclaimer προκειμένου να συνεχίσω λέγοντας ότι είμαι κάθετα αντίθετος με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από πολύ κόσμο στα social media η ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού
Εγκλήματος για τον ιό «Watch This !!!.vbs». Κατά τη γνώμη μου, άσχετα από το πόσα έχει να προσάψει κανείς στην ΕΛ.ΑΣ. το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ένα από αυτά –για την ακρίβεια, είναι ένα από τα ενθαρρυντικότερα πράγματα που έχω δει από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Όταν το Internet άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές και, κατά συνέπεια το ηλεκτρονικό έγκλημα να γίνεται πιο διαδεδομένο, όλοι οι ενασχολούμενοι δεν έχαναν ευκαιρία να κατηγορήσουν την ΕΛ.ΑΣ. για την άγνοιά της στον συγκεκριμένο τομέα. Και, κρίνοντας από την απραγία της πιθανότατα είχαν δίκιο: η άμυνα απέναντι στις πάσης φύσεως ηλεκτρονικές επιθέσεις ερχόταν πάντοτε από το εξωτερικό και όσες περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος είχαν ακουστεί, είχαν αντιμετωπιστεί στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκώς.

Από όσα αντιλαμβάνομαι –ευτυχώς πάντα από δεύτερο χέρι- τα τελευταία χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει σημαντικές προόδους στο συγκεκριμένο θέμα και λαμβάνοντας υπόψη πόσα πράγματα απαιτούνται για να έχεις πραγματικά καταρτισμένους διώκτες ηλεκτρονικού εγκλήματος και ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η πρόοδος αυτή είναι ακόμα πιο αξιοθαύμαστη. Συνεπώς μια ανακοίνωση που σχετίζεται με ένα πρόβλημα στο Facebook (ή σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι του Internet), μόνο σαν καλή μπορεί να εκληφθεί.

Πρόσφατα ένας από τους πιο γνωστούς έλληνες Internetάδες επεσήμανε στο Facebook τη σχιζοφρένεια να καταφέρεται κανείς ταυτόχρονα εναντίον των «πολιτικών τζακιών» και της εμπλοκής στις δημοτικές εκλογές «όλου του κόσμου», κλείνοντας το σχόλιό του με ένα «Αποφασίστε». Το ίδιο θα έλεγα τελικά κι εγώ: ή θα βρίζουμε τους αστυνομικούς όταν δεν ξέρουν να ανοίγουν το PC τους ή θα τους βρίζουμε επειδή μας ενημερώνουν ότι κυκλοφορεί ένας ιός –αν τους βρίζουμε και στις δύο περιπτώσεις, το πρόβλημα το έχουμε εμείς!

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home