Sony: ο game changer στις φωτογραφικές μηχανές

Sony: ο game changer στις φωτογραφικές μηχανές

Σε σχέση με πολλά από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών η διαδρομή της Sony στο συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ μικρότερη. Τα πρώτα δειλά βήματα έγιναν κατά κύριο λόγο με την είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες της αγοράς είχαν χτίσει τότε ήδη μια μεγάλη παράδοση και κληρονομιά από το αναλογικό φιλμ. Όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τη Sony, τις φιλοδοξίες και το όραμα των στελεχών της να δημιουργήσουν έναν παίκτη που θα ανακατώσει τα -ίσως λιμνάζοντα- της αγοράς της φωτογραφίας. Να αποτελέσει τον game changer σ’ αυτήν την αγορά.

Με μικρά αλλά σταθερά βήματα η Sony άρχιζε να χτίζει το όνομά της, όμως το σημείο καμπής βρίσκεται στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Με τα smartphones να κυριαρχούν στην αγορά και να κλέβουν μερίδιο από τις compact φωτογραφικές μηχανές η Sony ξεκινάει να τοποθετείται με συνέπεια με προτάσεις στα μεσαία και υψηλά στρώματα. Για τους ερασιτέχνες, φίλους της φωτογραφίας αλλά και τους επαγγελματίες. Κίνηση, η οποία έξι χρόνια μετά δείχνει να καταλυτική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας. Ειδικότερα για την Ευρώπη από το 2012 μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 η Sony έχει καταφέρει να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της στο σύνολο των 13 μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου, φθάνοντας στα επίπεδα του 20%. Ακόμα πιο μεγάλη είναι η επιτυχία της στις full frame φωτογραφικές μηχανές. Από το 0% που ήταν το μερίδιο αγοράς της εταιρείας, έξι χρόνια πριν, η Sony, στην ίδια γεωγραφική περιοχή, έχει πιάσει πλέον την πρώτη θέση (Δεκέμβριος 2017) με μερίδιο 36%.

Για τον Yann Salmon Legagneur, General Manager Product Marketing της Sony για την Ευρώπη (τον συναντήσαμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στο Λονδίνο για τα SWPA 2018) η επιτυχία που γνωρίζει πλέον η εταιρεία βασίστηκε σε μια σειρά κινήσεων που πραγματοποίησε. Πρώτο σημαντικό βήμα ήταν η στροφή από τα μεγάλα βαριά σώματα των DSLR μηχανών στις μικρότερου μεγέθους, mirrorless, φωτογραφικές. Μια τολμηρή κίνηση που ερχόταν σε σύγκρουση με τη δύναμη της συνήθειας του κλασσικού σχεδιασμού των (D)SRL φωτογραφικών. To δεύτερο στοιχείο που σχετίζεται με το πρώτο, αφορά την ενσωμάτωση υψηλής ταχύτητας ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας εικόνας, αντικαθιστώντας τα παλαιότερα, μηχανικού τύπου, ενώ η τρίτη σημαντική κίνηση ήταν η προσπάθειά της να κάνει διαθέσιμο το full frame σε μεγαλύτερο ακροατήριο. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, με στόχο το full frame να γίνει ακόμα πιο προσιτό και «να απευθύνεται στη μάζα των καταναλωτών».

Η σειρά α των mirrorless φωτογραφικών μηχανών προσφέρει πλέον μια πλήρη γκάμα επιλογών, με κορυφαίες προτάσεις εκείνες των Sony α9 και Sony α7R III, ενώ στο διάστημα όλων των προηγούμενων ετών η εταιρεία έχει καταφέρει να χτίσει και μια μεγάλη οικογένεια φακών, καλύπτοντας κάθε ανάγκη. Η σειρά των φακών της Sony για τις mirrorless κάμερες περιλαμβάνει πλέον 28 μοντέλα και διευρύνεται συνεχώς.

Αντίστοιχα, διευρύνεται και το πρόγραμμα υποστήριξης επαγγελματιών φωτογράφων (pro support) σε επιπλέον χώρες, σημείο για το οποίο είχε δεχθεί αρκετή κριτική η Sony. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Legagneur, από τον Απρίλιο του 2018 εντάσσονται ακόμα τρεις ευρωπαϊκές αγορές (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο) στις 9 που είναι ήδη ενταγμένες (η χώρα μας δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτές) στο πρόγραμμα pro support, που προσφέρει μια σειρά παροχών στους επαγγελματίες φωτογράφους (αντικατάσταση κάμερας, δωρεάν καθαρισμός κ.α.).

 

Η φωτογραφία πέρα από τη συσκευή

Σ’ αυτήν την αλυσίδα των συντονισμένων ενεργειών της Sony στον κλάδο της φωτογραφίας δεν θα πρέπει να αποκόψουμε και τις χορηγικές ενέργειές της, που ακουμπούν το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κομμάτι της φωτογραφίας. Όπως ο θεσμός των Sony World Photography Awards, που δημιούργησε εδώ και περίπου μία δεκαετία και οργανώνει μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας. Ένας θεσμός που αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα ανάδειξης του έργου φωτογράφων από όλο τον κόσμο, που χάρη στα χρηματικά έπαθλα εξασφαλίζει πόρους στους φωτογράφους που θα αναδειχθούν να πραγματοποιήσουν projects μεγάλης διάρκειας (τα οποία δύσκολα στηρίζονται πλέον από τα Ενημερωτικά Μέσα, όπως γινόταν στο παρελθόν), που έρχεται σε επαφή και στηρίζει πανεπιστημιακές σχολές φωτογραφίας σε δεκάδες χώρες, ένας διαγωνισμός με αρκετές ωφέλιμες εκφάνσεις για όσους συμμετέχουν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home