Πέφτουν οι πωλήσεις κινητών στην Ελλάδα

Σύμφωνα, τουλάχιστον, με τις εκτιμήσεις της IDC για το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς

Πέφτουν οι πωλήσεις κινητών στην Ελλάδα

Σε πτώση βρίσκονται οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα, τουλάχιστον στο α' εξάμηνο του 2012, καθώς απ' ότι φαίνεται η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές στην απόφαση να προτιμήσουν να διατηρήσουν την παλαιά συσκευή τους. Να δούμε, βέβαια, τι θα κάνουν με το νέο iPhone.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γνωστής εταιρείες ερευνών IDC, η πτώση των πωλήσεων σε τεμάχια, κατά το α’ εξάμηνο του 2012 κινήθηκε σε επίπεδα που φθάνουν στο –26%. Πάντως, η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) συνεχίζεται και η συγκεκριμένη κατηγορία δείχνει μεγαλύτερες αντοχές σε σχέση με τα «κλασικού τύπου» συσκευές (feature phones).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της IDC για το mobile και το cloud computing, οι συνολικές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς ανήλθαν περίπου σε 1,8 εκατ. συσκευές.

Στο β’ τρίμηνο του 2012, οι πωλήσεις κινήθηκαν στα επίπεδα του 1 εκατ., εκ των οποίων περίπου το 60% αφορούσε smartphones, συσκευές, δηλαδή, που χρησιμοποιούν κάποιο λειτουργικό σύστημα (Google Android, Apple iOS, Windows Phone, Symbian, Blackberry OS). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία οι Έλληνες καταναλωτές έχουν στραφεί προς τα smartphones, τα οποία, μεταξύ άλλων, προσφέρουν και τη δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο των smartphones στο σύνολο της αγοράς κινείται τα τελευταία 6 τρίμηνα σε επίπεδα άνω του 50%.

Επιπλέον, τα smartphones παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντοχές στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την IDC, στο β’ τρίμηνο του 2012 η πτώση που παρατηρήθηκε στα smartphones ήταν της τάξεως του –31,4%, όταν το αντίστοιχο νούμερο στις «συμβατικές» συσκευές έφθασε στο –40%.

Φυσικά, οι Έλληνες έχουν στραφεί προς τις χαμηλότερου κόστους συσκευές, κάτι που φαίνεται και από τα μερίδια των κατασκευαστών όπου, με βάση τις εκτιμήσεις της IDC, υπάρχουν ορισμένες εκπλήξεις. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Samsung με ένα μερίδιο που στο β’ τρίμηνο έφθασε στο 32%-33% με τη Nokia να ακολουθεί σε απόσταση με ένα μερίδιο που ήταν στο 20%. Τρίτη, όμως, ήταν η Alcatel με μερίδιο που έφθασε στο αρκετά υψηλό –για τον συγκεκριμένο κατασκευαστή- 15%, με τέταρτη την ZTE με περίπου 7%-8% και πέμπτη τη Vodafone με 5%. Alcatel και ZTE κυρίως διακινούν συσκευές που κοστίζουν μεταξύ 80 και 200 ευρώ, ενώ και οι συσκευές που φέρουν την επωνυμία της Vodafone κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα.

Όσον αφορά στο λειτουργικό σύστημα που προτιμούν οι Έλληνες χρήστες των smartphones, το Android είναι ο απόλυτος κυρίαρχος με ένα μερίδιο που ξεπερνά το 70%. Σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν το iOS της Apple, το Symbian και το Windows Phone με τα τρία συστήματα να είναι βρίσκονται πολύ κοντά και τα μερίδια τους να είναι στα επίπεδα του 7%-9%, ενώ πολύ πιο μικρό είναι το ποσοστό που έχει το Blackberry OS.

IDC,SMARTPHONES,ALCATEL,NOKIA,SAMSUNG,VODAFONE,ZTE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home