Ένα βήμα πιο κοντά το VDSL

Ένα βήμα πιο κοντά το VDSL

Πλησιάζει η ώρα που οι Έλληνες πολίτες θα έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να αυξήσουν την ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έδωσε την αρχική έγκριση της στις τιμές λιανικής του ΟΤΕ για συνδέσεις VDSL, ενώ ταυτόχρονα με τον τελευταίο θα ξεκινήσουν και οι ανταγωνιστές του.

Το VDSL προσφέρει ταχύτητες λήψης δεδομένων (download) έως 50 Mbps όταν το ADSL είναι έως 24 Mbps, ενώ αύξηση υπάρχει και στην ταχύτητα αποστολής (upload). Μέχρι τώρα, μόνο η Cyta προσφέρει συνδέσεις VDSL σε περιορισμένο αριθμό κέντρων και υπό την προϋπόθεση ο συνδρομητής να είναι σε απόσταση έως 800 μέτρα από τον κόμβο που τον εξυπηρετεί.

Η τελική απόφαση της ΕΕΤΤ θα ληφθεί την επόμενη Τρίτη και μετά θα χρειαστεί ένα διάστημα για να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να τεθεί σε συνέχεια σε ισχύ. Άρα, το ρεαλιστικό σενάριο είναι πως ότι η εμπορική διάθεση δύσκολα θα ξεκινήσει πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στο κόστος, οι τιμές του ΟΤΕ που πήραν έγκριση είναι στα 19,90 ευρώ το μήνα για ταχύτητα έως 30 Mbps και στα 29,90 ευρώ το μήνα για έως 50 Mbps. Σε αυτό το ποσό, όμως, δεν περιλαμβάνεται ούτε το μηνιαίο πάγιο τέλος ούτε κάποιο πακέτο χρόνου ομιλίας για σταθερή τηλεφωνία.

Πληροφορίες για τις τιμές που θα προσφέρουν οι εναλλακτικοί δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά θα κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον ΟΤΕ. Σημειωτέον πως οι τελικές τιμές χονδρικής που ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕΤΤ, είναι χαμηλότερες κατά 3 ευρώ σε σχέση με εκείνες που είχε προτείνει αρχικά ο ΟΤΕ.

 

VDSL,OTE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home