Ερχεται το "δικαίωμα στη λήθη"

Αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από την Ε.Ε.

Ερχεται το 'δικαίωμα στη λήθη'

Δύο σχεδόν δεκαετίες μετά τις πρώτες παρεμβάσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η Ε.Ε. επανέρχεται και υπόσχεται σαρωτικές αλλαγές που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι η επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Viviane Reding, η οποία διόλου άγνωστη είναι στα ψηφιακά θέματα αφού στο παρελθόν ήταν υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων, πλην όμως οι πολίτες δεν είναι πάντα βέβαιοι για το αν ασκούν πλήρη έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων" αναφέρει σε δήλωσή της η επίτροπος. Προσθέτει πως οι προτάσεις της θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις online υπηρεσίες και πως θα δημιουργηθεί "ένα στιβαρό, ευκρινές και ενιαίο νομικό πλαίσιο σε επίπεδο Ε.Ε."

Από τις προτάσεις της επιτρόπου ξεχωρίζει το λεγόμενο "δικαίωμα στη λήθη". Οι πολίτες θα μπορούν να διαγράψουν τα δεδομένα τους που είναι διαθέσιμα online, με την προϋπόθεση πως δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιβάλουν τη διατήρησή τους. Η Reding είχε κάνει σχετική αναφορά στο θέμα και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου DLD στο Μόναχο πριν από λίγες ημέρες και η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος θέλει να διαγράψει όλο του το ιστορικό στο twitter ή το facebook, αυτό δεν σημαίνει πως θα διαγραφούν και οι αναπαραγωγές των δημοσιεύσεών του από τρίτους. Αλλά ακόμα και αν αυτό καταστεί εφικτό εντός των τειχών ενός κοινωνικού δικτύου, δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί το "δικαίωμα στη λήθη" σε δημοσιεύσεις σε κάποιο forum ή blog, για να μη μιλήσουμε για τυχόν έντυπες αναπαραγωγές.

Η επίτροπος υπόσχεται πως οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα δεδομένα τους και θα μπορούν να τα μεταφέρουν με ευκολία μεταξύ των παρόχων που επιλέγουν κάθε φορά. Πρόκειται για μια διαδικασία που θυμίζει τη φορητότητα τηλεφωνικού αριθμού, μόνο που είναι σαφώς πιο περίπλοκη από αυτή. 

Το νέο νομικό πλαίσιο θα ξεκαθαρίζει -σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτρόπου- πως υπόλογες θα είναι και οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην Ε.Ε. αλλά εδρεύουν σε τρίτη χώρα. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στην εθνική Αρχή προστασίας δεδομένων ακόμα και αν τα δεδομένα τους υποβάλλονται σε επεξεργασία από κάποια επιχείρηση εκτός της Ε.Ε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home