ΕΕ: σχέδιο για δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων

Έτοιμη να επενδύσει 9,2 δισ. ευρώ ώστε όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να έχουν συνδέσεις τουλάχιστον 30 Mbps, σύμφωνα με το BBC

ΕΕ: σχέδιο για δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο που έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών επόμενης γενιάς ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα αναφέρει το BBC. Το πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 9,2 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί μέχρι το 2020 όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να έχουν συνδέσεις με ταχύτητες της τάξεως τουλάχιστον 30 Mbps, ενώ το ήμισυ των νοικοκυριών να απολαμβάνει ταχύτητες 100 Mbps. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι υποδομές αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τη δημιουργία τέτοιου είδους δικτύων θα έπρεπε να αναλάβουν να δημιουργήσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που δραστηριοποιούνται σε κάθε κράτος - μέλος. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιου είδους επενδύσεις, αλλά αφορούν κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η προσπάθεια μάλλον έχει εγκαταλειφθεί τουλάχιστον προσωρινά. Γι’ αυτό και η Κομισιόν θέλει να παρέμβει και το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού ταμείου, ονόματι Connecting Europe Facility (CEF).

Το ταμείο θα έχει στη διάθεση του τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ προκειμένου να επενδύσει στη δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Πρακτικά, θα μπορεί να δανείζει ή να συγχρηματοδοτεί προσπάθειες από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και ο στόχος είναι οι συνολικές επενδύσεις στο διάστημα 2014-2020 να ανέλθουν συνολικά στα 50 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για έργα που θα έχουν τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αγοράς για δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως είναι η τηλε-ιατρική, η κυβερνοασφάλεια και τα έξυπνα δίκτυα ενέργειας.

 

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home