H ιστορία της Apple και των Beatles

Γιατί τελικά ήταν τόσο σημαντική η χθεσινή μέρα για το iTunes

Deasy @ 17.11.2010
H ιστορία της Apple και των Beatles

Τις προηγούμενες ημέρες η Apple (η γνωστή σε όλους) είχε αφιερώσει το site της σε ένα teaser που μας ειδοποιούσε ότι η χθεσινή ημέρα θα ήταν μια αξέχαστη μέρα για το iTunes. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το συγκεκριμένο teaser τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προσπαθούσαν να αντλίσουν πληροφορίες για αυτό που θα παρουσίαζε η Apple και θα αφορούσε το iTunes. Τελικά, η απάντηση δόθηκε χθες και αφορούσε το ξεκίνημα της διάθεσης της μουσικής των Beatles μέσα από το μουσικό κατάστημα της αμερικάνικης εταιρείας. Μπορεί ο Steve Jobs, όπως ακούγεται, να ήταν fun του αγγλικού συγκροτήματος από το Λίβερπουλ, μπορεί οι Beatles να αποτελούν ένα από τα πιο ιστορικά συγκροτήματα όλων των εποχών, αλλά στη συγκεκριμένη ιστορία κρύβεται και ένα παρασκήνιο που περιλαμβάνει όχι μία αλλά δύο εταιρείες με το όνομα Apple. Ναι καλά διαβάσατε. Και οι οποίες δεν είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Η μία είναι η γνωστή σε όλους μας (αμερικάνικη) Apple, η δεύτερη είναι η Apple Corps, με επιμέρους τμήματα, τις Apple Records, Apple Electronics, Apple Films, Apple Publishing και Apple Retail. Ποια είναι αυτή; Η εταιρεία που δημιούργησαν οι ίδιοι οι Beatles το 1968 για να διαχειρίζεται τα δικαιώματά τους.

Όπως καταλαβαίνετε η συνωνυμία δύο εταιρειών δεν είναι το πιο ευχάριστο γεγονός που μπορεί να τους τύχει και ιδιαίτερα σε εκείνη που προηγείται. Δύο χρόνια μετά την δημιουργία της Apple (1976) από τους Steve Jobs,  Steve Wozniak, Ron Wayne, ξεκίνησε μια μακρόχρονη ιστορία στις αίθουσες των δικαστηρίων σχετικά με το όνομα. Το πρώτο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας έκλεισε το 1981, όπου το δικαστήριο κατέληξε σε μια συμβιβαστική απόφαση που καθόριζε το πλαίσιο των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών και επιδίκασε στην Apple Corps, ποσό 80.000 δολαρίων ως αποζημίωση από την Apple Computers, για τη χρήση του trademark. Η απόφαση καθόριζε επίσης ότι η Apple Corps δεν θα έμπαινε ποτέ στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η Apple Computers δεν θα έμπαινε στη μουσική βιομηχανία.

Νέες δικαστικές διαμάχες είχαμε από το 1986 έως το 1989, όταν η Apple Corps μύνησε την αμερικάνικη για παράβαση της δικαστικής απόφασης καθώς οι υπολογιστές της είχαν τη δυνατότητα αναπαραγωγής MIDI αρχείων αλλά και δυνατότητα ηχογράφησης ήχου και το 1991 όταν και η Apple Computers εισήγαγε το σύστημα ήχου Chimes στα λειτουργικά Macintosh (μάλιστα το συγκεκριμένο σύστημα ονομάστηκε αργότερα sosumi, το οποίο αν το προφέρει κάποιος στα αγγλικά, σημαίνει και «κάνε μου αγωγή» (so sue me).

Το τελευταίο επεισόδιο στις αίθουσες των δικαστηρίων μεταξύ των δύο Apple παίχτηκε από το 2003 έως το 2006 με αιτία την έναρξη της μουσικής υπηρεσίας iTunes.

Το κλίμα μεταξύ των δύο εταιρειών φάνηκε μάλλον ότι άλλαζε το 2007 όταν ο Steve Jobs στο Macworld, το 2007,  χρησιμοποίησε εκτενώς περιεχόμενο των Beatles κατά την παρουσίαση του iPhone, δημιουργώντας τις ελπίδες ότι θα βλέπαμε σύντομα περιεχόμενο των Beatles στο iTunes. Τελικά, έπρεπε να περάσουν περισσότερα από τρία χρόνια για να δικαιωθούν αυτές οι προσδοκίες και λογικό είναι να το γιορτάζει αυτές της μέρες η Apple…    

ΜΟΥΣΙΚΗ,ITUNES,APPLE,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home