Ξεκινάει στα Τρίκαλα η κίνηση οχημάτων χωρίς οδηγό

Deasy @ 30.08.2015
Ξεκινάει στα Τρίκαλα η κίνηση οχημάτων χωρίς οδηγό

Ανοίγει ο δρόμος για την κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς οδηγό στην πόλη των Τρικάλων, σύμφωνα με απόφαση του του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη που δημοσιεύθηκε στο φύλο της προηγούμενης Τετάρτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στην οποία ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Έτσι, τα Τρίκαλα θα αποτελέσουν την πρώτη από τις 5 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο πιλοτικό (ευρωπαϊκό) πρόγραμμα κυκλοφορίας οχημάτων χωρίς οδηγών CityMobil2.

Σύμφωνα με την απόφαση, όχημα χωρίς οδηγό νοείται «το μεταφορικό μέσο που κινείται σε συγκεκριμένη διαδρομή ή σε λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας και η κίνησή του ρυθμίζεται από τον υπεύθυνο παρακολούθησης κίνησης, ο οποίος δεν βρίσκεται εντός του οχήματος», ενώ η κίνησή του στο δρόμο θα επιτρέπεται μόνο σε ειδική λωρίδα κυκλοφορίας. Επιπλέον, ανώτατο ταχύτητας ορίζονται τα 25 χιλιόμετρα την ώρα.

Με βάση τα όσα διαβάζουμε στο ΦΕΚ, ο υπεύθυνος παρακολούθησης της κίνησης θα εποπτεύει συνολικά τη λειτουργία του συστήματος εν κινήσει, ενώ βεβαίως θα περάσει νωρίτερα από εκπαίδευση από το αρμόδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα έχει την ειδική γνώση για τη λειτουργία του οχήματος και των υποδομών του. Θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες του ΚΟΚ, όπως ένας κανονικός οδηγός οχήματος και ταυτόχρονα να εποπτεύει τη συνολική απόδοση του συστήματος και να παρακολουθεί συνεχώς με τη βοήθεια κατάλληλων τεχνικών μέσων την κίνηση και τις στάσεις ενός και μόνο οχήματος.

Επιπλέον, θα πρέπει να ακινητοποιεί άμεσα το όχημα σε περίπτωση βλάβης, καθώς επίσης και σε περίπτωση που θα διακοπεί η εμπρόσθια οπτική επαφή, ενώ σε περίπτωση απώλειας της πλευρικής θα πρέπει να ακινητοποιήσει το όχημα στην πλησιέστερη αφετηρία ή τερματισμό της διαδρομής. Άμεση ακινητοποίηση οχήματος επιβάλλεται και στην περίπτωση που το σύνολο των επιβατών ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο του οχήματος. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, το όχημα θα έχει ήδη ενημερώσει με ηχητικό μήνυμα τους επιβαίνοντες για την υπέρβαση του μέγιστου αριθμού των επιβατών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις στάσεις θα τοποθετείται ειδική πληροφοριακή σήμανση με την οποία οι πολίτες θα ενημερώνονται για τη διαδρομή, τη συχνότητα των δρομολογίων, το ωράριο λειτουργίας, τον μέγιστο αριθμό επιβατών, την απουσία οδηγού και τον χειρισμό του οχήματος μέσω κέντρου ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης του προγράμματος, τα οχήματα θα κυκλοφορούν χωρίς επιβάτες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι προγραμματίζεται να κυκλοφορήσουν έξι λεωφορεία, χωρητικότητας 4, 12 ή 15 επιβατών.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ,ΤΡΙΚΑΛΑ,CityMobil2,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home