Εσύ και το ψηφιακό σύμπαν

Μέσα στην τρέλα των infographics υπάρχουν κάποια που πραγματικά περιγράφουν τον κόσμο με μεγάλη ακρίβεια.

Ηταν το 2008 όταν ο Brian Solis αποτύπωνε σε μια ψηφιακή "μαργαρίτα" τα κοινωνικά δίκτυα και τις πλατφόρμες αλληλεπίδρασης εκείνης της χρονιάς.

Πέντε χρόνια μετά και στο Conversation Prism βρίσκουμε την τελευταία έκδοση, βελτιωμένη, εμπλουτισμένη και, βέβαια, πυκνοκατοικημένη. Είναι εκπληκτικό πόσο άλλαξαν και πόσο πιο πολύπλοκη έγινε η ψηφιακή ζωή μέσα σε 5 χρόνια. Οπως είναι εκπληκτικό που όλα αυτά χτίστηκαν πάνω στις στάχτες της χρηματιστηριακής καταστροφής του 1999-2000. Οπως είναι ακόμα πιο εκπληκτικό που όλη αυτή η εξέλιξη ξεκινάει σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάρρευση της Lehman Brothers και την επέκταση της οικονομικής κρίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη. 

Να μια σημαντική διαφορά. Η κρίση του 1999-2000 έριξε όλα τα κομμάτια του, τότε, ψηφιακού ντόμινο. Η κρίση του 2008 δεν έκανε το ίδιο, ίσως αργότερα και ξαναγυρίζοντας πίσω στον χρόνο να διαπιστώσουμε πως ακριβώς αυτή η κρίση συνέβαλε στη θεαματική δημιουργική έκρηξη της αλληλεπίδρασης. Το 2000 δεν περιμέναμε πως πολύ γρήγορα θα γεννηθεί αυτό που αργότερα κωδικοποιήθηκε ως "Web 2.0". Ούτε, το 2003, περιμέναμε πως το Linkedin θα είναι κοντά μας 10 χρόνια αργότερα, ενώ στο μεταξύ κάποιες πιο "εύκολες" και "πιασάρικες" πλατφόρμες όπως το MySpace ή το Second Life θα μας άφηναν χρόνους ή θα σέρνονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Το τσουκάλι που με επιμέλεια, υπομονή και φροντίδα ανακάτευαν ταλαντούχοι δημιουργοί και διορατικοί επενδυτές είναι αλήθεια πως δεν έβγαλε μόνο... γκουρμέ πιάτα, δεν θα μπορούσε άλλωστε. Οι αποτυχίες είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας. Και κάτι ακόμα. Ο ψηφιακός μας κόσμος είναι πια απόλυτα ισοδύναμος με τον πραγματικό. Εγινε... περίπλοκος... 

SOCIAL MEDIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home