Κωδικοί πρόσβασης και θέματα μνήμης

Sofia Gkiousou @ 07.06.2012
Κωδικοί πρόσβασης και θέματα μνήμης

Διακρίνω ένα μικρό παράδοξο στον τρόπο που λειτουργεί το ίντερνετ. Από τη μία μας κάνει τη μνήμη κιμά. Από την άλλη πρέπει να θυμόμαστε δεκάδες κωδικούς. Παράλογο;

Περίπου 6,5 εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης στο linkedin βρέθηκαν ξαφνικά στον αέρα. Ταλαντούχος νέος (ή νέα) έκλεψε τους κωδικούς και τους ανέβασε στο ίντερνετ - ευτυχώς χωρίς το αντίστοιχο username. Οπότε μπορούμε να δούμε όλοι τις περίεργες επιλογές κωδικών. Το Linkedin εργάζεται για να διορθώσει το πρόβλημα, οι χρήστες αλλάζουν κωδικούς. Δηλαδή αντί για mypassword βάζουν mynewpassword. Πρόοδος.

Βέβαια από την άλλη με απασχολεί και το εξής. Ρώτα όποιον έμπειρό χρήστη θέλεις, η συμβουλή του θα είναι να βάζεις δύσκολους κωδικούς, με συνδιασμό γραμμάτων και αριθμών (και των υπολοίπων συμβόλων, π.χ. £, $, ! κλπ) και διαφορετικό κωδικό για κάθε υπηρεσία. Αν ο ίδιος έμπειρος χρήστης είναι ειλικρινής μαζί σου μάλλον θα σου πει ότι έχει τέσσερις, άντε το πολύ πέντε κωδικούς.

Εδώ που τα λέμε είχα ένα φίλο κάποτε που είχε ένα αλγόριθμο (αλήθεια) σύμφωνα με τον οποίο έβαζε κωδικούς και τους άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επειδή ήξερε τον αλγόριθμό, ήξερε και τον κωδικό. Αυτά βέβαια είναι advanced ακροβατικά κι εγώ δεν τα καταλαβαίνω. Αν μπορείς εύγε, αλλά προσωπικά θέλω 2 μέρες και τη βοήθεια του κοινού με αυτά τα πράγματα οπότε δε βολεύουν.

Και οι κωδικοί που θέλω είναι πολλοί πανάθεμα τους. Αν τα βάλω κάτω είναι τόσοι που αποκλείεται να τους θυμάμαι όλους. Καλά που υπάρχουν και κουμπάκια “Είμαι απαράδεκτη, ξέχασα τον κωδικό μου”. Σε κάποια sites τα χρησιμοποιώ κάθε φορά. Για τέτοια κατάντια.

Διότι σκέψου. Από τη μία έχουμε τούτο το καταπληκτικόν εργαλείο, όλα τα ‘χει και συμφέρει. Διαβάζεις ένα βιβλίο κι έχει μια αναφορά στη Margaret Roberts; Κανένα πρόβλημα. Κλικ κλικ και ξέρεις ότι ήταν το όνομα της Margaret Thatcher πριν γίνει παντρεμένη, μάνα και πρωθουπουργός. Θέλεις να ξέρεις πότε ήταν η μάχη του Σκρα; Κανένα πρόβλημα, κλικ κλικ, ήταν το 1918. Θέλεις να ξέρεις τον κωδικό σου για το σούπερ μάρκετ online; Κανένα... ε... όχι. Πάρτα. Μείνε χωρίς γάλα και μπιφτέκια σήμερα.

Λύση δέν έχω βρει. Να τα σημειώνεις ούτε το συζητάμε. Να έχεις πέντε έξι κωδικούς πάλι χαζομάρα. Να χρησιμοποιείς λιγότερα δίκτυα και sites πάλι γελοίο. Οπότε ή πρέπει να αποκτήσω τη σούπερ μνήμη ή πρέπει ο φίλος με τους αλγόριθμους να μου κάνει ιδιαίτερα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,LINKED IN,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home