Πώς θα πιάσει το ποντίκι η μανούλα

Sofia Gkiousou @ 27.05.2011
Πώς θα πιάσει το ποντίκι η μανούλα

Η καλύτερη λύση που ξέρω, μετά από χρόνια παρατήρησης, για να πιάσει η μανούλα ή ο πατερούλης το ποντίκι είναι μία. Ξενιτεύσου.

Μιλάω εκ πείρας. Η καλή μου μητέρα δεν είχε ιδέα από υπολογιστές. Μέχρι που πήρα τα ωραία μου μάτια και τα έφερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ο υπολογιστής ήταν ένα κουτί που το θαύμαζε μεν, δεν το άγγιζε δε.

Κάποιες προσπάθειες πήγαν στράφι διότι η καλή μητέρα καθόταν πρόθυμη, έβλεπε, σημείωνε και μετά τα ξεχνούσε. Γιατί η επόμενη φορά που άνοιγε τον υπολογιστή ήταν δέκα μέρες μετά. Μέχρι τότε τα είχε ξεχάσει.

Σήμερα η καλή μαμά Δέσποινα όχι μόνο πιάνει το ποντίκι αλλά έχει και twitter, και facebook, και blog και όλα. Τίποτα όμως δε θα είχε γίνει αν δεν είχε την ανάγκη να βλέπει εμένα και κατόπιν το αδέρφι μου στα εξωτερικά.

Η καλή μητέρα που λέτε μου εκμυστηρεύτηκε ότι οι μανούλες δεν μπορούν να μείνουν ικανοποιημένες με τα τηλέφωνα. Μόνο άμα δούνε την καμπύλη των χειλιών και τα ματάκια των τέκνων τους δέχονται ότι όλα πάνε καλά. Όταν το κατάλαβε αυτό, εκείνα τα παλιά τα χρόνια, έμαθε και το netmeeting (τί έποχές αλήθεια) και το MSN Messenger, το Gtalk και τώρα το Skype. Όσο προχωράει η τεχνολογία τόσο προχωράει και η μαμά Δέσποινα.   

Τώρα θα μου πεις, σιγά μην ξενιτευτώ εγώ για να πιάσει ποντίκι η μάνα μου. Ορθόν. Αν και ίσως να πρέπει να ξενιτευτείς ούτως ή άλλως όπως πάει η κατάσταση. Έστω όμως ότι θα παραμείνεις. Και για σένα έχω λύση. Τα ενδιαφέροντα της μανούλας.

Τί της αρέσει να κάνει; Με τί έχει πάθος; Βιβλία; Ταινίες; Μόδα; Η δουλειά της; Οι κατασκευές; Η ενημέρωση; Της φτιάχνεις μια πρώτη σελίδα με όλα της τα feeds και άστη να πορεύεται. Θα εκπλαγείς πολύ γρήγορα από τα πόσα πράγματα θα βρει μόνη της. Αυτό λειτουργεί και με τους πατερούληδες. Ο πεθερός μου in training μετά από λίγες μέρες ανακάλυψε ότι όλα ανοίγουν ΚΑΙ άμα πατήσεις δεξί κλικ και “άνοιγμα”, χωρίς να παιδεύεται με τα διπλά κλικ. Κάτι που εμείς δε θα είχαμε σκεφτεί ποτέ να του πούμε. Αυτές τις μέρες περιμένουμε να μας ρωτήσει και για streaming και τέτοια.

Πάντως αυτό με το διπλό κλικ με φέρνει και σε μία άλλη παρατήρηση για όταν θα δείξεις τα του υπολογιστή στη μανούλα. Οι μανούλες κατά κανόνα μπερδεύονται πολύ με το ποντίκι. Αυτή η λογική του κουνάω το κουλό μου εδώ και κουνιέται ένα βελάκι αλλού είναι λίγο δύσκολη. Αρχικά η ιδέα του διπλού κλικ είναι πυρηνική φυσική. Μετά από δυο τρεις μανούλες, πατερούληδες και θείους που έχω βοηθήσει σου δίνω τη λύση: Πασιέντζα! (μη γελάς). Είναι το απλούστερο παιχνίδι, είναι εθιστικό και θα κάτσουν εκεί για ώρα να πατάνε, να κάνουν drag, να κάνουν διπλό κλικ. Ούτε παίδεμα ούτε τίποτα, μόνοι τους θα το μάθουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές συσκευές έχουν και ένα παιχνίδι για να συνηθίζεις τη λειτουργία τους, π.χ. αυτό που σπας τα τουβλάκια στο Blackberry.

Γενικά, όταν έρθει η ώρα να πιάσει η μανούλα υπολογιστή, αφήστε τα περί παγκοσμιοποίησης, κοινότητας και τέτοια. Σκεφτείτε έξω από το κουτάκι. Και η έκπληξη δεν θα αργήσει.

Βέβαια μετά η μανούλα θα ανεβάζει φωτογραφίες σας από τότε που ήσασταν βρέφος με την πάνα και το βλέμμα του κοτόπουλου στο facebook. καήκατε.

ΠΟΝΤΙΚΙ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home