Στο στόχαστρο της Αυστραλίας οι Apple, Microsoft και Adobe

Οι τρεις κολοσσοί καλούνται να δικαιολογήσουν την υψηλή τιμή των προϊόντων τους

Deasy @ 11.02.2013
Στο στόχαστρο της Αυστραλίας οι Apple, Microsoft και Adobe

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, τρεις υπερδυνάμεις από το χώρο της τεχνολογίας θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους τα προϊόντα τους είναι υπερτιμημένα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή διάθεσής τους στις ΗΠΑ. Στις 22 Μαρτίου λοιπόν οι Apple, Microsoft και Adobe καλούνται να δικαιολογήσουν το λόγο για τον οποίο οι Αυστραλοί πωλήτες αγοράζουν ακριβά τα προϊόντα τους μπροστά σε μια επιτροπή της Βουλής της συγκεκριμένης χώρας.

Το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης έχει να κάνει ως εξής: το αυσταλιανό δολάριο τους τελευταίους μήνες έχει καλύτερη πορεία από το αμερικάνικο και μάλιστα η ισοτιμία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 1,03 υπερ του αυστραλιανού. Στον αντίποδα, ένα 16άρι Wifi iPad με retina οθόνη πουλιέται 539 αυστραλιανά δολάρια, 40 δηλαδή δολάρια περισσότερο από την αντίστοιχη τιμή του στις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχα η σουίτα Office 365 πουλιέται 119 δολάρια, έναντι 99,99 δολαρίων που είναι η τιμή διάθεσής της στις ΗΠΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες αυτές εταιρείες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς αντίστοιχη κλήση της Microsoft και της Adobe είχε γίνει και τον Μάιο του 2012 στην οποία δεν εμφανίστηκαν, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ  του Reuters, εφόσον οι εταιρείες αρνηθούν ξανά να δώσουν εξηγήσεις, αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε ποινές.

Στο μικροσκόπιο φαίνεται ότι έχει μπει πολύ περισσότερο η Apple, καθώς γίνεται λόγος ότι μέσω συγκεκριμένων πρακτικών της καταφέρνει να παρουσιάζει μικρότερα κέρδη από αυτά που της αναλογούν. Ειδικότερα, σε τζίρο 6 δισ. δολαρίων το 2011, η Apple πλήρωσε μόλις 40 εκατομμύρια φόρο, καθώς εμφάνισε έξοδα 5,5 δισ.   

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home