Ανέπαφες πληρωμές και στην Ελλάδα

Άμεσα διαθέσιμες οι νέες κάρτες από τη Eurobank, σε συνεργασία με τη Mastercard

Ανέπαφες πληρωμές και στην Ελλάδα

Μέχρι τώρα μιλούσαμε από το deasy για τις ανέπαφες πληρωμές σε χρόνο μέλλοντα. Πλέον μπορούμε να μιλάμε σε ενεστώτα, στο παρόν. Είμαστε βέβαια ακόμα στην αρχή αλλά το ξεκίνημα γίνεται από τη Eurobank και τη Mastercard, οι οποίες ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκινάει άμεσα η διάθεση των νέων τύπου καρτών (πιστωτικών σε πρώτη φάση) που θα υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές και την τεχνολογία Mastercard PayPass.

Τι σημαίνει ανέπαφη πληρωμή; Επιλέγεις ένα προϊόν που θες να αγοράσεις, πας ταμείο και περνάς την νέα κάρτα μπροστά από ένα μηχάνημα/αναγνώστη. Σε δύο δευτερόλεπτα τη διαβάζει, παίρνεις την απόδειξη και φεύγεις. Ποιοι περιορισμοί ισχύουν; Σε πρώτη φάση τα σημεία είναι 250 και περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα από το χώρο της λιανικής, όπως τα καταστήματα Γερμανός, Cosmote, Zara, Jumbo, Ster Cinemas, Starbucks και άλλα, τα οποία θα αναπτύσσονται όσο περνάει ο καιρός. Δεύτερος περιορισμός, μικρότερος και για την ασφάλειά σου: για κάθε συναλλαγή μέχρι 25 ευρώ δεν χρειάζεται πληκτρολόγηση PΙΝ. Εφόσον όμως η αγορά σου κοστίζει λίγο παραπάνω, θα χρειαστεί να περάσεις μόνος σου στο μηχάνημα τον τετραψήφιο κωδικό. Το μηχάνημα, τον διαβάζει, εγκρίνει τη συναλλαγή, παίρνεις την απόδειξη και πάλι και φεύγεις.

Ποια είναι τα οφέλη; Αν είσαι καταναλωτής, ξεχνάς τις ουρές, καθώς θα περνάς πολύ μικρότερο χρόνο παραμονής στο ταμείο, θα έχεις τη δυνατότητα να κυκλοφορορείς με λιγότερα μετρητά πάνω σου, στοιχείο θετικό, ιδιαίτερα τώρα που είναι περίεργες οι εποχές.

Αν είσαι έμπορος, θα έχεις πολύ λιγότερα χρήματα στο ταμείο σου, ενώ σε όποιες αγορές έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί οι ανέπαφες πληρωμές λειτουργεί θετικά και ως προς τον όγκο των συναλλαγών στα καταστήματα, αφού λόγω της έλλειψης ουράς, λείπει το φαινόμενο ο κόσμος να αναβάλλει μια αγορά του για το συγκεκριμένο λόγο.

Στο ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας, όπως σου είπαμε οι πληρωμές πάνω από 25 ευρώ θέλουν PIN, άρα και να χάσεις την κάρτα δεν επιτρέπεται μεγάλη συναλλαγή και ο κίνδυνος να χρεωθείς με κάποιο υπέρογκο ποσό. Δεύτερο επίπεδο ασφάλειας είναι η ύπαρξη ενός timer, για την ακρίβεια δύο: βάσει του πρώτου, μετά από τρεις συναλλαγές ανεξαρτήτου ποσού (και ανεξαρτήτου χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο τις πραγματοποίησες) σου ζητείται ο αριθμός PIN, ενώ επιπλέον αντίστοιχα σου ζητείται PIN, μόλις το σύνολο των τελευταίων σου συναλλαγών αγγίξει τα 75 ευρώ.

Τι θα δούμε στο μέλλον; Στο άμεσο, δηλαδή το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Eurobank, η τεχνολογία PayPass της Mastercard θα περάσει και στις χρεωστικές κάρτες, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τις Prepaid, τις προπληρωμένες δηλαδή.

Σε επόμενο στάδιο, θα δούμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία να περνάει σε στικεράκια που θα μπορούν να τοποθετηθούν στην πλάτη ενός κινητού τηλεφώνου, άρα δεν θα χρειάζεται να κουβαλάς μία ακόμα κάρτα, αλλά μόνο το κινητό σου, που έτσι και αλλιώς το κάνεις. Αντίστοιχα, αμέσως μετά αυτή η τεχνολογία θα περάσει μέσα στην ίδια τη συσκευή, ώστε ούτε το στικεράκι να χρειάζεται να αποκτήσεις.
 

ΑΝΕΠΑΦΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ,MASTERCARD,Eurobank,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home