Ο πρόεδρος της Microsoft δεν βλέπει υπερ-έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη σύντομα

Deasy @ 30.11.2023
Ο πρόεδρος της Microsoft δεν βλέπει υπερ-έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη σύντομα

Αποκλείεται να υπάρξει εξελιγμένη εκδοχή τεχνητής νοημοσύνης με υπερανεπτυγμένη ευφυϊα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Microsoft και οπωσδήποτε πρέπει να θαυμάσουμε τη βεβαιότητά του με δεδομένο τι συνέβη μόλις πριν από λίγες ημέρες στην OpenAI.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να δούμε μέσα στους επόμενους 12 μήνες μια τόσο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη όπου οι υπολογιστές θα είναι ισχυρότεροι από τους ανθρώπους», υποστήριξε ο Brad Smith και σίγουρα κάποιοι θα ήθελαν να βάλουν ένα στοίχημα υπέρ του αντιθέτου. «Θα χρειαστούν χρόνια, ίσως δεκαετίες όμως νομίζω ότι από τώρα πρέπει να δώσουμε βάρος στην ασφάλεια» πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βρετανία.

Καθώς η Microsoft έχει επενδύσει στην OpenAI, ο Smith ερωτήθηκε και για το σίριαλ με την απομάκρυνση και την επιστροφή του Sam Altman στην εταιρεία. Ο Smith εκτίμησε πως πίσω από αυτό το δραματικό επεισόδιο δεν κρύβεται κάποιο σημαντικό πρόγραμμα όπως το λεγόμενο Q* (Q-Star, αν προτιμάτε) όπου σύμφωνα με σχετικές διαρροές είχε φτάσει την τεχνητή νοημοσύνη σε επίπεδο που μπορούσε να πραγματοποιεί μαθηματικές πράξεις. Σύμφωνα με τον Smith, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ του Altman και του διοικητικού συμβουλίου που όμως δεν αφορούσαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Smith υποστηρίζει -και μάλλον έχει δίκιο- ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να συνοδεύεται από ασφαλιστικές δικλείδες. Οπως εξηγεί πολύ γλαφυρά «υπάρχει μηχανισμός ασφαλείας στο ασανσέρ, διακόπτης ασφάλειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, φρένο για επείγουσες καταστάσεις στα λεωφορεία, θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχουν τις κρίσιμες υποδομές, ώστε να είναι πάντοτε υπό τον έλεγχο των ανθρώπων».

Σαν να τα λέει καλά.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Microsoft θα εκπροσωπηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI χωρίς δικαίωμα ψήφου, αλλά με την ιδιότητα του παρατηρητή. Τώρα, τι θα παρατηρεί και τι θα κάνει με τις παρατηρήσεις, ο χρόνος θα δείξει...

MICROSOFT,ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,MICROSOFT,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home