Η φωτιά στη Μέση Ανατολή "καίει" το Etsy

Η φωτιά στη Μέση Ανατολή 'καίει' το Etsy

Αναταράξεις στο Etsy, τη γνωστή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν δημιουργοί από όλο τον κόσμο για να πουλήσουν αντικείμενα που ήδη έχουν φτιάξει (τουλάχιστον, κατά κανόνα), προκαλεί η απόφαση της εταιρείας να απορρίπτει τη διάθεση προϊόντων που έχουν πάνω τους το σύνθημα "από το ποτάμι ως τη θάλασσα".

Το σύνθημα, γνωστότερο στην αγγλική του έκδοση "from the river to the sea", χρησιμοποιείται συχνά πυκνά από τους Παλαιστίνιους και τους υποστηρικτές τους και αναφέρεται στην ίδρυση ενός κράτους που αν δεχθούμε το σύνθημα στην κυριολεξία του θα ξεκινά από τη δυτική όχθη του Ιορδάνη ποταμού και θα φτάνει ως τη Μεσόγειο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια περιοχή που πέρασε στον έλεγχο του Ισραήλ μετά την ίδρυση του κράτους το 1948 και τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο, ενώ στην ίδια περιοχή αναφέρονταν και οι Συμφωνίες του Όσλο που (για λίγο) έδωσαν την ελπίδα ότι η ειρήνη θα επέστρεφε για τα καλά στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο η ίδια φράση θεωρείται στις ΗΠΑ ότι προάγει τον αντισημιτισμό και ότι υπονοεί την καταστροφή του ισραηλινού κράτους. Η βουλευτής των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλάιμπ, η μόνη Αμερικανοπαλαιστίνια της Βουλής των Αντιπροσώπων, χρησιμοποίησε την επίμαχη φράση σε ομιλία της με αποτέλεσμα να δεχθεί πειθαρχικές κυρώσεις. Η ίδια απάντησε στην απόφαση των συναδέλφων της λέγοντας ότι το σύνθημα μιλάει για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και ειρηνική συνύπαρξη και όχι για καταστροφή και μίσος.

Σε κάθε περίπτωση, το Etsy έκρινε πως το σύνθημα δεν θα γίνεται δεκτό σε προϊόντα που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα του, όμως αρκετοί εργαζόμενοι στην εταιρεία αντιδρούν και θεωρούν την απόφαση ως υπερβολική, ακόμα και ως περιοριστική της ελευθερίας της έκφρασης. Η Etsy υποστηρίζει ότι προχώρησε στην απαγόρευση επειδή το χρησιμοποιεί και η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον και ίσως επειδή αυτό το επιχείρημα δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικό, η εμφάνιση του συνθήματος σε ένα αντικείμενο δεν είναι, λέει η εταιρεία, σαφές αν αποτελεί υιοθέτηση των θέσεων της Χαμάς ή αν εκφράζει υποστήριξη στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Η επίμαχη φράση "από το ποτάμι ως τη θάλασσα" εμφανίζεται σε δεκάδες βίντεο και αναρτήσεις σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά απόφαση για γενική απαγόρευση στη χρήση του. Ναι, το σκεφτήκαμε το λογοπαίγνιο για την ενδεχομένως ετσιθελική συμπεριφορά του Etsy αλλά είπαμε να το αποφύγουμε...

ETSY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home