Ακριβό μου τηλέφωνο, ακριβό μου Internet

Deasy @ 13.06.2023
Ακριβό μου τηλέφωνο, ακριβό μου Internet

Την παροχή στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της δυνατότητας να αναπροσαρμόζουν τους τιμοκαταλόγους τους λόγω του πληθωρισμού ενδέχεται να δώσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κατά την αναθεώρηση του κανονισμού γενικών αδειών για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Σε πιο απλά λόγια, οι εταιρείες θα μπορούν να ανεβάζουν τις τιμές τους με βάση την πορεία του πληθωρισμού όμως φαίνεται ότι αυτό δεν θα γίνεται τόσο αυτόματα όσο θα ήθελαν ενδεχομένως οι πάροχοι.

Το κείμενο της διαβούλευσης αναφέρει ότι η αναπροσαρμογή θα γίνεται "λόγω υπερβολικής και άνω του φυσιολογικού ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως καταγράφεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή".

Βεβαίως το ζήτημα εδώ είναι ποιος ορίζει τον υπερβολικό ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού και πώς τον πιστοποιεί. Αν βασιστούμε στα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως στόχο, ο πληθωρισμός πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή του 2% για να χαρακτηρίζεται φυσιολογικός. Αυτός όμως είναι κάτι που το λέει η κεντρική τράπεζα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ή η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους. Επίσης, δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο αποπληθωριστικών πιέσεων και αν σε αυτή την περίπτωση θα μειώνονται οι τιμές. Νομίζουμε όμως πως και να υπήρχε μια τέτοια πρόβλεψη, ουδείς θα ήθελε να δει τις τιμές των υπηρεσιών του να μειώνονται.

Τα τελευταία χρόνια ο δείκτης για τις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κινείται πτωτικά, καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται ιδιαίτερα σκληρά και στα... μουλωχτά, αφού οι επίσημοι τιμοκατάλογοι υπάρχουν βασικά για τα μάτια του κόσμου. Οι καταναλωτές πληρώνουν, κατά κοινή ομολογία, λιγότερα σε σχέση με τους τιμοκαταλόγους διότι το... παζάρι δίνει και παίρνει. Οι όποιες δηλώσεις στελεχών του κλάδου για εξορθολογισμό της κατάστασης και για περισσότερη διαφάνεια έμειναν στο επίπεδο των εξαγγελιών, αφού όλοι βολεύονται με την υφιστάμενη κατάσταση. Με αυτά τα δεδομένα είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο τώρα γίνεται λόγο για αναπροσαρμογή λόγω του πληθωρισμού και, επίσης, είναι ερώτημα αν θα αντιδράσουν οι -λιγοστές- καταναλωτικές οργανώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το κόστος της ενέργειας αναμένεται να ανεβεί το φθινόπωρο, η προοπτική ακριβότερων τηλεπικοινωνιών δεν κάνει κανέναν χαρούμενο.

Η δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ ξεκίνησε την Τρίτη 13 Ιουνίου και ολοκληρώνεται τριάντα ημέρες μετά, στις 13 Ιουλίου.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ,ΕΕΤΤ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home