Ευρωμπελάδες για το ChatGPT

Ευρωμπελάδες για το ChatGPT

Η Ιταλία έκλεισε την πόρτα της στο ChatGPT και η Γερμανία δείχνει να το σκέφτεται και ίσως ,αυτή να είναι η αρχή μιας μακριάς περιπέτειας απαγορεύσεων και περιορισμών για το chatbot που από την εμφάνισή του τον περασμένο Νοέμβριο έχει αναστατώσει τους πάντες και τα πάντα.

Η Ιταλία έκανε την αρχή με το τέλος Μαρτίου και πριν την Πρωταπριλιά, απαγορεύοντας τη χρήση του ChatGPT, επικαλούμενη προβλήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, έσπευσε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ιταλικών αρχών, αλλά υποψιαζόμαστε πως οι χρήστες στη γειτονική μας χώρα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δημοφιλές chatbot μπορούν να το πράξουν μέσω VPN.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ίσως προχωρήσει σε απαγόρευση της χρήσης του ChatGPT, ακολουθώντας το ιταλικό παράδειγμα. Ο αρμόδιος επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων, Ούλριχ Κάμπλερ, σχολίασε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου ότι υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στο γερμανικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας και της Ιρλανδίας επικοινώνησαν με τους Ιταλούς συναδέλφους τους για να ζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό που αποτέλεσε τη βάση για το ιταλικό μπλόκο στο ChatGPT.  H OpenAI δεν έχει μέχρι στιγμής γραφεία στην Ευρώπη, άρα δεν υπάρχει μία ρυθμιστική αρχή στην οποία λογοδοτεί απευθείας.

Οι Ιταλοί προχώρησαν στην απαγόρευση του ChatGPT με το επιχείρημα ότι το chatbot δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, οι οποίοι (υποτίθεται ότι) πρέπει να είναι άνω των 13 ετών. Ένα ακόμα επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου, όταν το ιστορικό συζητήσεων ορισμένων χρηστών του ChatGPT έγινε κατά λάθος προσβάσιμο από άλλους χρήστες. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε μετά από 9 ώρες και αποδόθηκε από την OpenAI σε συνεργαζόμενη πλατφόρμα που είναι υπεύθυνη για το caching.  Αλλά αυτό όπως φαίνεται ήταν επαρκές για τις ιταλικές αρχές.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home