Καθολική υπηρεσία: τα 10 Mbps είναι 4 και κοστίζουν... 27 ευρώ!

Deasy @ 23.03.2022
Καθολική υπηρεσία: τα 10 Mbps είναι 4 και κοστίζουν... 27 ευρώ!

Αν μένεις σε μια απομακρυσμένη περιοχή και δεν έχεις κάλυψη από τηλεπικοινωνιακό φορέα, σου έχουμε κάποια νέα που δεν είναι και αυτό που λες εντελώς καλά.

Σχετικώς στα ψιλά πέρασε η υπουργική απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες της καθολικής υπηρεσίας για τις τηλεπικοινωνίες, δηλαδή τι θα πρέπει να προσφέρεται σε οποιονδήποτε κάτοικο αυτής της χώρας ως ελάχιστη τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία (σχεδόν) όπου και αν βρίσκεται.

Οι υπηρεσίες φωνής έχουν βεβαίως περάσει σε δεύτερη μοίρα αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ένα τηλεφώνημα θα μπορέσεις να το κάνεις (σχεδόν) όπου και αν βρίσκεσαι. Τι γίνεται όμως με την πρόσβαση στο διαδίκτυο;

Εδώ οι αρμόδιοι ακολούθησαν λίγο τη γραμμή άλλων ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης, θεσπίζοντας ως βασική ταχύτητα κατεβάσματος τα 10 Mbps. Στην πραγματικότητα όμως η ελάχιστη ταχύτητα που θα πρέπει να προσφέρει ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος που έχει αναλάβει την παροχή της καθολικής υπηρεσίας είναι πολύ πιο κάτω, στα 4 Mbps.

Μια καθόλου ικανοποιητική ταχύτητα για τις εποχές που ζούμε. Φυσικά θα πεις πως αν κάποιος μένει σε μια απομονωμένη περιοχή μπορεί να επιλέξει ίσως άλλες λύσεις αλλά για την ώρα οι υπηρεσίες παρόχων όπως είναι η Starlink με τα 100 ευρώ τον μήνα συνδρομή δεν είναι καθόλου ελκυστικές. Το ακόμα χειρότερο είναι πως αυτά τα μίζερα 4 Mbps θα τα πάρεις στην τιμή των 27 ευρώ τον μήνα, όταν στην αγορά μπορείς να βρεις πακέτα με πολλαπλάσια ταχύτητα στα 20 ή 25 ευρώ! Αδικία; Νομίζουμε πως ναι...

Μια ματιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει πως η ποιότητα της πρόσβασης στο internet, στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας, ποικίλει.

 

Καθολική υπηρεσία στην Ευρώπη

Φινλανδία: Τον Οκτώβριο του 2021 τέθηκε σε ισχύ διάταγμα που ορίζει την ελάχιστη ταχύτητα στ 3,5 Mbps και τη μέγιστη στα 5 Mbps. Το παλαιότερο καθεστώς όριζε την ταχύτητα της καθολικής υπηρεσίας στα 2 Mbps.

Βρετανία: Η ελάχιστη ταχύτητα download στην καθολική υπηρεσία είναι "τουλάχιστον 10 Mbps", σύμφωνα με ρύθμιση που ισχύει στη χώρα από τον Μάρτιο του 2018.

Ελβετία: Η τοπική ρυθμιστική αρχή έχει ορίσει τα 10 Mbps ως ελάχιστη ταχύτητα πρόσβασης στο πλαισιο της καθολικής υπηρεσίας.

Ισπανία: Η ευρυζωνικότητα είναι μέρος της καθολικής υπηρεσίας από το 2011, ωστόσο η παρεχόμενη ταχύτητα είναι της τάξης του 1 Mbps.

Γερμανία: Τον περασμένο Δεκέμβριο η ρυθμιστική αρχή της χώρας ξεκίνησε διαβούλευση για την αναθεώρηση της καθολικής υπηρεσίας. Στην πρόταση περιλαμβάνεται ελάχιστη ταχύτητα download τα 10 Mbps, ελάχιστη ταχύτητα upload το 1,3 Mbps και η καθυστέρηση να μην υπερβαίνει τα 150 miliseconds

Σουηδία: Από το 2018 η Σουηδία πέρασε νόμο με τον οποίο θεσπίζονται τα 10 Mbps ως ελάχιστη ταχύτητα στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΕΕΤΤ,ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home