Η έλλειψη chip έριξε κατά 6% τις πωλήσεις smartphones

Deasy @ 29.10.2021
Η έλλειψη chip έριξε κατά 6% τις πωλήσεις smartphones

Σημαντικές απώλειες γνώρισε η αγορά των smartphones στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, γεγονός που αποδίδεται στο πρόβλημα της έλλειψης chip, σύμφωνα με το σύνολο των εταιρειών ερευνών.  

Όπως συμφωνούν οι εκθέσεις των IDC, Counterpoint και Canalys, οι αποστολές των smartphones στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021 γνώρισαν σημαντική πτώση στα επίπεδα του 6% (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020), διακόπτοντας απότομα το σερί των τελευταίων τριμήνων, στη διάρκεια των οποίων η ανάπτυξη της αγοράς κινούνταν με διψήφιους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών το σύνολο των αποστολών smartphone κινήθηκε μεταξύ 325 – 342 εκατομμυρίων τεμαχίων (ανάλογα με την εταιρεία και το σύστημα αναφορών που χρησιμοποιεί).

Κερδισμένη του τελευταίου τριμήνου θα μπορούσε να θεωρηθεί η Apple, η οποία στη διάρκειά του κατάφερε να κερδίσει τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο μερίδιο αγοράς της και να αναρριχηθεί ξανά στη δεύτερη θέση της κατάταξης των κατασκευαστών. Όλα τα reports δίνουν στην Apple ένα μερίδιο 15%, με τις πωλήσεις της να κυμαίνονται κοντά στα 50 εκατομμύρια τεμάχια. Πρώτη στην κατάταξη παρέμεινε η Samsung, η οποία όμως είχε διψήφιες απώλειες στις πωλήσεις (>13% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020), με το μερίδιό της να αγγίζει το 21%. Τρίτη στην κατάταξη, με εξίσου σημαντικές απώλειες (-7%) η Xiaomi, με το μερίδιό της να διατηρείται στα επίπεδα του 14%.

Αντίθετη πορεία είχαν οι Oppo και Vivo, τέταρτη και πέμπτη στην κατάταξη, οι οποίες έχουν πλέον διψήφια μερίδια στα επίπεδα του 11%. Το υπόλοιπο μερίδιο αγοράς (κοντά στο 28%) μοιράζεται σε όλους τους άλλους παίκτες. Σ’ αυτούς συναντάμε την Honor που ανακτά έδαφος (+73% στις πωλήσεις), την Huawei που εξακολουθεί να υποχωρεί (-84%) και την realme να επιτυγχάνει ρεκόρ πωλήσεων για ένα τρίμηνο (16 εκατομμύρια τεμάχια).

SMARTPHONES,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home