Κινηματογραφικού επιπέδου κάμερες φέρνει η νέα γενιά iPhone

Κινηματογραφικού επιπέδου κάμερες φέρνει η νέα γενιά iPhone

Χωρίς αισθητικές αλλαγές, αλλά με σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της κάμερας (κυρίως), της οθόνης και των επιδόσεων έρχεται η νέα γενιά iPhone, που παρουσίασε χθες η Apple. Η οικογένεια του iPhone 13 περιλαμβάνει, όπως και πέρυσι, τέσσερις συσκευές: ξεκινώντας από το μικρό iPhone 13 mini, συνεχίζοντας στο μεγαλύτερο iPhone 13 και καταλήγοντας στις δύο Pro προτάσεις, iPhone 13 Pro και Pro Max.

Πιστή στην παράδοση που έχει η ίδια χτίσει η Apple να επεμβαίνει στο design κάθε δεύτερη γενιά, η φετινή οικογένεια παραμένει ίδια σχεδιαστικά, μετά το περυσινό lifting. Μερικές πινελιές, όπως η διαγώνια διάταξη των καμερών στα iPhone 13 και iPhone 13 mini ή το μικρότερο notch (κατά 20% σε σχέση με πέρυσι) μάλλον θα αφήσουν κάποιον ασυγκίνητο, αν το design παίζει πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή του. Από την άλλη πλευρά, ο νέος επεξεργαστής A15 Bionic, που υπόσχεται σημαντικά καλύτερες επιδόσεις, η οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 120Hz και οι προσθήκες λειτουργιών στις κάμερες αποτελούν το βασικό δόλωμα της Apple προς τους καταναλωτές για να προτιμήσουν κάποιο από τα νέα μοντέλα. Κίνητρα που είναι σαφώς περισσότερα στα δύο Pro, που έχουν λάβει το σύνολο των αναβαθμίσεων στις οποίες προχώρησε φέτος η αμερικανική εταιρεία.

 

iPhone 13 και iPhone 13 mini

Οι δύο συσκευές έρχονται με καλύτερη οθόνη, τεχνολογίας Super Retina XDR Custom OLED, στις 5,4 (iPhone 13 mini) και 6,1 ίντσες (iPhone 13), με την Apple να προσθέτει για πρώτη φορά λειτουργία Always On, ακολουθώντας το παράδειγμα των Android συσκευών. Προσθήκη που δεν έχει επιπτώσεις στην αυτονομία των συσκευών και οι όποιες μικρές απώλειες, αντισταθμίζονται κατά πολύ από τις μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίες που έχει προσθέσει η Apple στα συγκεκριμένα μοντέλα. Χαρακτηριστικά, η Apple ανέφερε ότι στο iPhone 13 mini η αυτονομία έχει ανέβει κατά 1,5 ώρα και στο iPhone 13 κατά 2,5 ώρες.

Οι κάμερες και στις δύο συσκευές, παραμένουν δύο, σε διαγώνια διάταξη φέτος. Ανάλυσης 12ΜΡ, έχουμε δύο φακούς, ένα ευρυγώνιο και ένα υπερευρυγώνιο, στον οποίο η Apple έχει βελτιώσει το διάφραγμα στο f1.6, προσθέτοντας επίσης και σταθεροποιητή εικόνας OIS. Η πιο εντυπωσιακή προσθήκη είναι σίγουρα η λειτουργία  Cinematic Video μέσω της οποίας, είναι εφικτή η αλλαγή στην εστίαση και το βάθος πεδίου κατά την εγγραφή βίντεο σε 4K ανάλυση Dolby Vision. Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν και μετά την λήψη του video και κατά τη διάρκεια του post processing.

 

Στα iPhone 13 και iPhone 13 mini συναντάμε το νέο επεξεργαστή Α15 Bionic, με την Apple να επισημαίνει ότι προσφέρει 50% καλύτερες επιδόσεις έναντι του ανταγωνισμού. Στον επεξεργαστή συναντάμε επιπλέον ένα νέο modem, που επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων ή την πραγματοποίηση κλήσεων μέσω δορυφορικής σύνδεσης, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, εφόσον δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Μια επιπλέον αλλαγή είναι η βελτίωση της αρχικής χωρητικότητας στον αποθηκευτικό χώρο των συσκευών, με τη βάση πλέον να αποτελούν τα 128GB. Σ’ αυτήν την έκδοση το iPhone 13 mini κοστίζει 699 δολάρια (ΗΠΑ) και το iPhone 13 799 δολάρια.

 

iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max

Τα δύο κορυφαία μοντέλα της οικογένειας έρχονται στις 6,1 και 6,7 ίντσες (καμία αλλαγή σε σχέση με πέρυσι), ωστόσο για πρώτη φορά η Apple ενσωματώνει στις οθόνες των Pro μοντέλων ρυθμό ανανέωσης έως 120Ηz, ο οποίος μπορεί να ρυθμίζεται και αυτόματα (ανάλογα με το περιβάλλον που έχει ανοίξει ο χρήστης) για την προστασία της αυτονομίας της συσκευής. Όπως και στα «μικρότερα» μοντέλα, έτσι και στα Pro έχουμε υποστήριξη Always On στην οθόνη, επίσης χωρίς επιπτώσεις στην ενέργεια που καταναλώνουν.

Όπως και πέρυσι τα δύο Pro μοντέλα γίνονται άμεσα διακριτά από τη διάταξη των τριών καμερών που έχουν στην πίσω πλευρά. Η ανάλυσή τους δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι (12ΜΡ η κάθε μία), όμως σε επίπεδο εμπειρίας θα είναι σίγουρα αισθητές οι βελτιώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Apple. Έτσι, στον ευρυγώνιο φακό έχουμε μια πρώτη αναβάθμιση που αφορά το διάφραγμα f1.5, ενώ στον υπερυρυγώνιο η αναβάθμιση είναι πιο εντυπωσιακή -από το f2.4 πέρυσι στο f1.8 φέτος- βελτιώνοντας κατά 92% (σύμφωνα με την Apple) την ποιότητα των νυχτερινών λήψεων. Ακόμα πιο αισθητή είναι η συγκεκριμένη αναβάθμιση στον τηλεφακό (από f2.8 στο f2.0), με την Apple να βελτιώνει επίσης την ποιότητα του zoom αλλά και να προσθέτει λειτουργία νυχτερινής λήψης. Τα Pro μοντέλα έρχονται και με λειτουργία macro, επιτρέποντας τη λήψη αντικειμένων με εξαιρετική ποιότητα από πολύ μικρή απόσταση μέχρι 2 εκατοστά.

Η λειτουργία Cinematic Video που περιγράψαμε στα iPhone 13 και iPhone 13 mini είναι και εδώ παρούσα, με την Apple να προσφέρει στους χρήστες στη λειτουργία Portrait την ευχέρεια να εκμεταλλευτούν την εγγραφή video σε φορμά ProRes.

 

O νέος επεξεργαστής A15 Bionic δίνει και εδώ το παρόν, με το modem για τη δορυφορική επικοινωνία που περιγράψαμε νωρίτερα, ενώ η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρο ξεκινάει από τα 128GB. Φέτος όμως για πρώτη φορά στα δύο Pro μοντέλα έχουμε πλέον και την επιλογή χωρητικότητας έως 1ΤΒ.

Οι τιμές του iPhone 13 Pro ξεκινούν για τη βασική έκδοση από τα 999 δολάρια, ενώ στο Pro Max από τα 1099 δολάρια.

Η κυκλοφορία των νέων iPhone θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ είναι άγνωστη για την ώρα η διάθεσή τους στην ελληνική αγορά. Είναι μάλλον σχεδόν βέβαιο ότι νωρίτερα από τα μέσα του επόμενου μήνα δύσκολα θα δούμε τις συσκευές στα ελληνικά ράφια.

 

 

 

 

IPHONE 13,IPHONE 13 MINI,IPHONE 13 PRO,IPHONE 13 PRO MAX,SMARTPHONES,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home