Στα δίχτυα Ρώσων χάκερ χιλιάδες επιχειρήσεις

Ζητούν λύτρα 70 εκατ. δολαρίων

Στα δίχτυα Ρώσων χάκερ χιλιάδες επιχειρήσεις

 Μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν καταγραφεί έως σήμερα και που θέτει ισχυρότατη υποψηφιότητα για να καταγραφεί ως η μεγαλύτερη της χρονιάς βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγα 24ωρα. Δράστες φαίνεται να είναι η ομάδα των Ρώσων χάκερ της REvil που εκμεταλλεύτηκε ένα κενό ασφαλείας στο λογισμικό της Kaseya, που έχει μερικές χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο. Αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη «τρύπα» τα μέλη της REvil εγκατέστησαν ένα ransomware που μέσω των μηχανισμών αυτόματης ενημέρωσης προσέβαλαν συστήματα πληροφορικής τουλάχιστον 1.000 επιχειρήσεων σε 17 χώρες.

Η επίθεση εκδηλώθηκε την Παρασκευή και έως την Κυριακή είχε πετύχει στον στόχο της, βγάζοντας εκτός λειτουργίας επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους. Εντυπωσιακότερη όλων είναι η περίπτωση της σουηδικής Coop που λειτουργεί 800 σουπερμάρκετ και τα οποία προσβλήθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό.  Θύματα της REvil έχουν πέσει επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για ομηρία υπολογιστών στη χώρα μας.

Η REvil έχει ζητήσει συνολικά λύτρα ύψους 70 εκατ. δολαρίων για να αποδεσμεύσει από το ransomware τους μολυσμένους υπολογιστές.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Λευκός Οίκος με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ζητεί την άμεση διερεύνηση του περιστατικού.

 

HACKING,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home