Η καραντίνα και η τηλεκπαίδευση φούντωσαν την κίνηση στα δίκτυα

Η καραντίνα και η τηλεκπαίδευση φούντωσαν την κίνηση στα δίκτυα

Έξι φορές έχει ανεβεί η κίνηση στο ελληνικό διαδίκτυο από τον περασμένο χρόνο λόγω της καραντίνας και, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ελληνικού κόμβου ανταλλαγής κίνησης (το Greek Internet Exchange, οι φίλοι του το λένε GR-IX) η τηλεκπαίδευση έχει προκαλέσει φόρτο που είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με την καραντίνα της περασμένης άνοιξης.

Η πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων data.gov.gr, που αναμορφώθηκε και πλέον περιέχει αρκετές θεματικές κατηγορίες, περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για  το πώς έχει εξελιχθεί η κίνηση στο GR-IX, τον κόμβο δηλαδή που διασυνδέει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του 2020 και μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων η κίνηση αυξήθηκε ως και τρεις φορές, ενώ σταδιακά αποκλιμακώθηκε και έφτασε, στο διπλάσιο της κίνησης του Οκτωβρίου 2019. Η χαλάρωση των μέτρων τον Μάιο και τον Ιούνιο οδήγησε σε μικρή περαιτέρω αποκλιμάκωση η οποία όμως ήταν προσωρινή. Από τον Οκτώβριο και, κυρίως, τον Νοέμβριο άρχισε να σημειώνεται μεγάλη αύξηση αρχικά λόγω της τηλεργασίας.

Μετά ήρθε και η τηλεκπαίδευση για το σύνολο των παιδιών σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια και το GR-IX άρχισε να καταγράφει το ένα ρεκόρ κίνησης μετά το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φορέας ανακοίνωσε για τις 15 Δεκεμβρίου ρεκόρ όλων των εποχών με την κίνηση να φτάνει τα 379 Gbps. Δεν είναι σαφές πως η επίδοση αυτή έχει αποτυπωθεί στο διάγραμμα που εμφανίζεται στο data.gov.gr αλλά είναι δεδομένο πως υπάρχει τεράστια αύξηση στην κίνηση στο τελευταίο διάστημα.

GR-IX data traffic

Τι θα γίνει τις γιορτές; Τα καλά νέα (για τα δίκτυα) είναι ότι η πίεση από την τηλεκπαίδευση θα πάει για διακοπές και θα επιστρέψει -αν επιστρέψει- μετά τα Φώτα και εφόσον δεν ανοίξουν τα σχολεία για μαθήματα. Βεβαίως μην περιμένεις επιστροφή στις… ανέμελες ημέρες του Οκτωβρίου του 2019 αλλά όποια επιβάρυνση και αν προκύψει από τις προσφορές των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών δεν θα είναι πάρα πολύ σημαντική.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home