Αποκλεισμό της Huawei από το 5G αποφασίζει αύριο το Ηνωμένο Βασίλειο

Αποκλεισμό της Huawei από το 5G αποφασίζει αύριο το Ηνωμένο Βασίλειο

Αύριο, Τρίτη αναμένεται η απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης για την «καυτή πατάτα» του 5G εξοπλισμού, με όλα τα σενάρια να δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι η Huawei θα αποκλειστεί από όλες τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν από το 2021 και έπειτα. Οι άσχημες εξελίξεις για την κινεζική εταιρεία δεν φαίνεται όμως να σταματούν εδώ καθώς η απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης αναμένεται να συνοδευτεί και από την υποχρέωση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας της χώρας να αφαιρέσουν τον υφιστάμενο Huawei 5G εξοπλισμό των δικτύων τους μέχρι το 2025. Ερωτηματικό παραμένει αν η απόφαση αυτή θα μετακυληθεί και στα προγενέσταρα 2G και 4G δίκτυα.

Αν και εφόσον τα σενάρια επαληθευθούν πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ήττα για την Huawei και ταυτόχρονα μια πολύ μεγάλη νίκη για τους ευρωπαϊκούς παρόχους, Ericsson και Nokia, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν το κενό.

Ήττα όμως είναι και για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Αγγλίας, οι οποίοι θα κληθούν να δαπανήσουν ιλιγγιώδη επιπλέον κεφάλαια για την αφαίρεση του υφιστάμενου εξοπλισμού από τα δίκτυά τους. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών μόνο για τη BT και τη Vodafone η αφαίρεση του εξοπλισμού της Huawei θα κοστίσει δισεκατομμύρια λίρες, με τη BT για παράδειγμα να χρησιμοποιεί τέτοιο εξοπλισμό τόσο στο 2G και 4G όσο και στο 5G δίκτυό της.

Αντιδράσεις θα έχουμε και για το χρονοδιάγραμμα της αγγλικής κυβέρνησης με την BT να υποστηρίζει στο BBC ότι ο χρονικός ορίζοντας του 2025 είναι πολύ μικρός και υπό κανονικές συνθήκες χρειάζονται δέκα χρόνια για να υλοποιηθεί η αφαίρεση του συνόλου του εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, πρόβλημα δημιουργείται και με τις τακτικές αναβαθμίσεις του software, με την BT επίσης να θέτει το ερώτημα τι θα συμβεί στη διάρκεια αυτών των πέντε ετών μέχρι το 2025, όταν –επίσης υπό κανονικές συνθήκες- θα χρειάζονταν 15 έως 20 σημαντικές αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που αν δεν πραγματοποιηθούν θα παρουσιαστούν κρίσιμα κενά στην ασφάλεια των δικτύων.

5G,ΑΓΓΛΙΑ,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home