Η Amazon εξαγοράζει την Zoox

Μίλτος Μαυρωνάς @ 26.06.2020
Η Amazon εξαγοράζει την Zoox

Οι φήμες γίνονται πράξη και η Amazon επισημοποιεί την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων Zoox. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ, το τίμημα αναμένεται να κινηθεί πάνω από το 1 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές φήμες για το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού, που κυκλοφόρησαν πριν από ένα μήνα. Η Zoox θεωρείται ως μια πρωτοπόρος startup στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, με το πρωτότυπο μοντέλο της να έχει τη δυνατότητα να κινηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις (πρακτικά δεν έχει όπισθεν), με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του να παραπέμπει προς αυτήν την μοναδική ιδιότητά του, αφού δεν σου επιτρέπει να ξεχωρίζεις το μπροστά από το πίσω μέρος του.

Η εταιρεία έχει προσωπικό 1000 ατόμων και το 2018 η αποτίμησή της έφθασε έως και τα 3,2 δισ. δολάρια. Όμως, τον προηγούμενο Απρίλιο, λόγω και της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εμφάνισε οικονομικά προβλήματα, καθυστερώντας πληρωμές υπαλλήλων και απολύοντας όλους τους δοκιμαστές της. Την ίδια χρονική περίοδο, υπάλληλοί της, που είχαν προέλθει από την Tesla αποκαλύφθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους απόρρητα έγγραφα της τελευταίας, με τη Zoox να πληρώνει ένα άγνωστο ποσό προκειμένου να αποσυρθούν οι κατηγορίες. Τα παραπάνω προβλήματα είναι δεδομένο ότι θα μείωσαν την αποτίμηση της Zoox, ωστόσο παραμένει βέβαιο ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η Amazon στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.

Επισήμως δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού μέσα από τη συγκεκριμένη εξαγορά. Ανάμεσα στα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαβάζουμε ότι η τεχνολογία της Zoox θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες delivery μέσω drone, όπως επίσης και την εφαρμογή της σε υπηρεσίες ride-hailing με αυτόνομα οχήματα.

Η Zoox δεν θα απορροφηθεί από την Amazon, συνεχίζοντας την αυτόνομη λειτουργία της, με την Amazon να ανακοινώνει επίσης ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στη σύνθεσή της.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home