Τα δίκτυα άντεξαν τον κορονοϊό

Deasy @ 30.04.2020
Τα δίκτυα άντεξαν τον κορονοϊό

Όλα δείχνουν πως τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στην Ελλάδα τα έβγαλαν πέρα στον 1,5 μήνα που κράτησέ αυτό που πολλοί λένε περιοριστικά μέτρα και εμείς απλά λέμε καραντίνα.

Μία από τις μεγαλύτερες ερωτήσεις που αναζητούσε απάντηση κυρίως από τις 23 Μαρτίου και μετά (είχε προηγηθεί μια εβδομάδα χωρίς απαγορεύσεις αλλά με αυστηρές συστάσεις και με τα καταστήματα ήδη κλειστά) ήταν αν τα σταθερά και κινητά δίκτυα τηλεπικοινωνιών θα τα κατάφερναν να τα βγάλουν πέρα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ookla, υπήρξε μεν μια πτώση στις επιδόσεις κυρίως των κινητών δικτύων αλλά όχι τόσο μεγάλη που να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους τηλεργαζόμενους και γενικότερα όσους έμεναν σπίτι για όλο αυτό το διάστημα.

Στα δίκτυα κινητής, η χειρότερη εβδομάδα από πλευράς επιδόσεων ήταν εκείνη της Δευτέρας 23 Μαρτίου, όταν το μέσο bandwidth έπεσε στα 31,67 Mbps από 41,88 Mbps των αρχών Φεβρουαρίου. Την ίδια εβδομάδα τα δίκτυα σταθερής έπεσαν στα 24,63 Mbps από 26,59  Mbps των αρχών Φεβρουαρίου, άρα η πίεση που δέχθηκαν ήταν μικρότερη.

Βεβαίως στην σχετικώς καλή επίδοση των δικτύων σταθερής έπαιξε ρόλο και η απόφαση μεγάλων παρόχων περιεχομένου όπως το Netflix  και το YouTube  να κόψουν την ταχύτητα της ροής (το bitrate που λέμε και στο χωριό) σε όλη την Ευρώπη για να μην «γονατίσουν» τα δίκτυα.

Στα δίκτυα κινητής φαίνεται πως πολλοί έκαναν χρήση των προσφορών των εταιρειών με αποτέλεσμα -λογικό μας μοιάζει- να υποχωρήσει η απόδοση. Ωστόσο όλα αυτά είχαν συγκυριακό χαρακτήρα, αφού σύμφωνα με την Ookla σταδιακά η κατάσταση βελτιωνόταν σημαντικά..

Για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα δίκτυα κινητής η απόδοση φτάνει τα 37,06 Mbps και στα δίκτυα σταθερής τα 27,44 Mbps τα οποία έχουν ξεπεράσει όπως όλα δείχνουν την αυξημένη ζήτηση. Τα δίκτυα κινητής μάλλον θα χρειαστούν μερικές ακόμα ημέρες για να επανέλθουν πλήρως στα κανονικά τους επίπεδα. Βεβαίως όλοι αυτοί οι αριθμοί αποτελούν μέσους όρους, αφού κάποιοι μπορεί να είδαν τις ταχύτητές τους να μην επηρεάζονται και άλλοι να ήταν πιο άτυχοι με τις δικές τους συνδέσεις.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home