“Τρύπα” ασφαλείας σε smartphones και routers

Deasy @ 27.02.2020
“Τρύπα” ασφαλείας σε smartphones και routers

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο το ετήσιο συνέδριο για θέματα ασφαλείας και κρυπτογράφησης RSA Conference (όχι, αυτό δεν το έφαγε η μαρμάγκα του κορονοϊού), όπου οι ανακοινώσεις δεν θα κάνουν κανέναν να πλήξει.

Τι θα έλεγες αν σου λέγαμε πως είναι πιθανό το smartphone σου, ο έξυπνος βοηθός σου, το tablet σου ή ο router σου έχουν ένα κενό ασφαλείας που θα επέτρεπε σε κάποιον κακό άνθρωπο που είναι κοντά σου (με τη γεωγραφική έννοια) να υποκλέψει τις επικοινωνίες σου;.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η σχετική ευπάθεια εντοπίζεται σε συσκευές που διαθέτουν chip της Broadcom ή της Cypress και τα οποία διεκπεραιώνουν την επικοινωνία μέσω ασύρματων τοπικών δικτύων, δηλαδή των wifi.

Ναι μεν οι κατασκευαστές είχαν διανείμει λογισμικό που έκλεινε την “τρύπα”, το πρόβλημα όμως είναι πως δεν ξέρουμε σε πόσες συσκευές εγκαταστάθηκε η ενημερωμένη έκδοση. Για να μην πούμε πως με μια γρήγορη έρευνα στη γειτονιά μας, ο μόνος που αναβαθμίζει το λογισμικό του router είναι ο δικός μας system administrator, ενώ όλοι οι άλλοι μας κοίταξαν με κάτι μάτια τεράστια γεμάτα απορία.

Θεωρητικά (αυτά πάντα θεωρητικά τα λέμε και μετά τα διαβάζουμε στα sites) κάποιος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το κενό ασφαλείας και να υποκλέψει κάθε τύπου επικοινωνία. Η Apple λέει πως τα κενά έκλεισαν τον Οκτώβριο με τις ενημερωμένες εκδόσεις των iOS, macOS και iPadOS και αυτό σημαίνει πως αν έχεις μία από αυτές τις συσκευές μάλλον δεν έχεις λόγο ανησυχίας. Για άλλες συσκευές όμως μπορεί αυτό να μην ισχύει. Γενικά αν το τελευταίο διάστημα η συσκευή σου γκρινιάζει ζητώντας αναβάθμιση και την αγνοείς, κάνε την κίνηση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

HACKING,ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home