Εχεις έναν πολύ καλό λόγο να θυμάσαι την Έβελιν Μπέρεζιν

Εχεις έναν πολύ καλό λόγο να θυμάσαι την Έβελιν Μπέρεζιν

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο η Έβελιν Μπέρεζιν και το όνομά της μπορεί να μη σου λέει απολύτως τίποτα αλλά ήταν αυτό που σήμερα λέμε entrepreneur είχε στήσει αυτό που λέμε σήμερα startup και είχε φτιάξει αυτό που σήμερα λέμε επεξεργαστή κειμένου.

Ενδιαφέρθηκες ε;

ΟΚ, παίρνουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η Μπέρεζιν δημιούργησε το 1969 την Redactron, που βασικό της αντικείμενο ήταν η κατασκευή συστημάτων γραφής, όπως γραφομηχανές με συστήματα διόρθωσης των τυπογραφικών λαθών και διάφορα περιφερειακά για τις συσκευές που χρησιμοποιούσαν τα γραφεία εκείνη την περίοδο.

Η Μπέρεζιν ξεκίνησε την εταιρεία με 9 υπαλλήλους και σταδιακά κατόρθωσε να τη μεγαλώσει να ανεβάσει το προσωπικό στα 500 άτομα και να πουλήσει την Redactron το 1976 στην Burroughs Corporation.

Πριν όμως ανοίξει την Redactron η Έβελιν είχε δίξει το ταλέντο της στους υπολογιστές όταν το 1962 πραγματοποίησε το πρώτο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων για αεροπορικές εταιρείες, το οποίο μάλιστα κατόρθωσε να λειτουργεί γι 11 χρόνια χωρίς καμία βλάβη.

Όμως το επίτευγμα της Μπέρεζιν που έγινε πιο γνωστό ήταν μία συσκευή που η ίδια ονόμασε Γραμματέα Δεδομένων. Όπως εξομολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 2015 σε μια συνέντευξη, η σκέψη για την κατασκευή της συγκεκριμένης μηχανής της ήρθε μετά τη διαπίστωση πως το 6% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ εργαζόταν σε θέσεις γραμματείας. Όμως μέχρι το 1971 δεν υπήρχε κάποια λύση που θα επέτρεπε στις γραμματείες να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Η συσκευή που σχεδίασε και κατασκεύασε η εταιρεία της Μπέρεζιν είχε πληκτρολόγιο, εκτυπωτή και μπορούσε να αναπαράγει το κείμενο που είχε γράψει ο χειριστής. Το αρχικό μοντέλο δεν είχε οθόνη, ήταν βασικά ένα είδος γραφομηχανής, με μια μεγάλη μονάδα αποθήκευσης και εκτύπωσης, μην ξεχνάς πως είμαστε στο 1971 και τα ηλεκτρονικά μηχανήματα παραμένουν ογκώδη.

Συνολικά η Redactron πούλησε 770 μονάδες, μια σταγόνα στον ωκεανό των γραφομηχανών που εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν στα γραφεία. Αργότερα η Μπέρεζιν άφησε τον κόσμο των επιχειρήσεων και ασχολήθηκε με το πανεπιστήμιο Stony Brook. Αυτό που η ίδια ξεκίνησε έγινε αργότερα Wordstar, Word, OpenOfffice και τόσες διαφορετικές εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου. Φυσικά ο κόσμος άλλαξε αλλά δεν θα άλλαζε αν δεν υπήρχαν πρωτοπόροι όπως η Έβελιν Μπέρεζιν.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home