Χρονιά ανάκαμψης το 2017 για την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα

Deasy @ 05.06.2018
Χρονιά ανάκαμψης το 2017 για την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα

Ως χρονιά ανάκαμψης και ανασύστασης δυνάμεων για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών χαρακτήρισε το 2017 ο o Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), Γιώργος Στεφανόπουλος, κατά την ομιλία του σε συνέδριο πριν από λίγες ημέρες. Στην ομιλία του ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι ο κλάδος παρουσίασε την προηγούμενη χρονιά αύξηση εσόδων κατά 2,9%, γεγονός που κατά κύριο λόγο αποδίδεται στην ενίσχυση των εσόδων από δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη χρονιά η χρήση data παρουσίασε εκρηκτική αύξηση που έφθασε το 89,5%, με την φωνή να παρουσιάζει μια σταθερότητα (+2,5%), ενώ αρνητικά κινήθηκε η χρήση των SMS, μία μείωση που κινήθηκε στο -18,5%.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΕΚΤ η αύξηση των εσόδων συνοδεύτηκε από  σημαντική αύξηση των επενδύσεων του κλάδου, οι οποίες το 2017 διαμορφώθηκαν σε 334 εκατ. ευρώ από 295 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ, μαζί με τις άδειες χρήσης φάσματος, ανήλθαν συνολικά σε 537 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ σχολίασε εκτενώς και την κατάταξη της χώρας μας με βάση τον ετήσιο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DESI, δίνοντας έμφαση στη χαμηλή διείσδυση των mobile data στην Ελλάδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στην ανάγκη ανάπτυξης κινήτρων προκειμένου η χρήση να αυξηθεί. Ο κ. Στεφανόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις χαμηλές επιδόσεις που φέρεται να καταγράφει η Ελλάδα σε επιμέρους τομείς όπως η προσφορά ψηφιοποιημένων υπηρεσιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, ο αριθμός εφαρμογών ανά χρήστη στο mobile internet, η  πρόσβαση σε εφαρμογές στην ελληνική γλώσσα, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και ο αριθμός χρηστών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. 

Σε ό,τι αφορά την απεικόνιση στον DESI του κόστους των υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα ως υψηλού σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, ο κ. Στεφανόπουλος έκανε λόγο για στρεβλή εικόνα και τόνισε την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η μεθοδολογία ώστε να λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Όπως ανέφερε, οι τιμές των υπηρεσιών κινητής μειώνονται συνεχώς προς όφελος του καταναλωτή και "το 2017 οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 6,8% ανά λεπτό ομιλίας και κατά 38,4% ανά ΜΒ στα δεδομένα. H Ελλάδα προσφέρει ανταγωνιστικά πακέτα κινητών υπηρεσιών, τα οποία προ φόρων είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Ο κος Στεφανόπουλος τόνισε ότι η ορθή σύγκριση των τιμών και η απεικόνιση της πραγματικότητας στις διεθνείς μελέτες είναι ζήτημα με μεγάλη σημασία για τον Κλάδο, ο οποίος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους αρμόδιους εγχώριους φορείς, αλλά και οίκους του εξωτερικού, για την αποσαφήνισή του.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση του κλάδου να συνεχίσει να επενδύει δυναμικά για να έχει η χώρα τις υποδομές και τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής. 

ΕΕΚΤ,ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ,ΕΛΛΑΔΑ,ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home