Συνδρομητική τηλεόραση και ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων στο επίκεντρο της Vodafone

Συνδρομητική τηλεόραση και ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων στο επίκεντρο της Vodafone

Ο χώρος της συνδρομητικής τηλεόρασης και εκείνος των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Vodafone Ελλάδος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Χάρη Μπρουμίδη, σε χθεσινή συνάντησή τους με δημοσιογράφους. Ο κ. Μπρουμίδης δήλωσε αισιόδοξος για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, σημειώνοντας ότι το περασμένο τρίμηνο ήταν το πρώτο μετά από 8 χρόνια που υπήρξε θετικό πρόσημο στα έσοδα από υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία με τη Vodafone Ελλάδος πάντως να κινείται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς.

Όσον αφορά στην τηλεόραση, η Vodafone αναμένεται να λανσάρει μέσα στο 2018 τη νέα της πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούν και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν άλλο πάροχο για να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, στελέχη της Vodafone σημείωναν ότι η συμφωνία με τη Forthnet για τη μετάδοση των καναλιών Novasports έχει αρχίσει να αποδίδει και σε επίπεδο νέων πελατών, ενώ ο κ. Μπρουμίδης επεσήμανε ότι η ελληνική αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αν κρίνουμε από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η διείσδυσή της στην Ελλάδα φθάνει το 25%, ενώ στην Ευρώπη αγγίζει το 50%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τέλος Σεπτεμβρίου οι συνδρομητές της Vodafone TV κινούνταν στα επίπεδα μεταξύ 70 και 80 χιλιάδων.

Στον τομέα των ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων, η Vodafone Ελλάδος θα συνεχίσει να επενδύει με τον κ. Μπρουμίδη να αναφέρει ότι η εταιρεία έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των νέων υποδομών, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη τριετία το 75% των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε συνδέσεις άνω των 100 Mbps.

Η πρώτη περιοχή, στην οποία θα ολοκληρωθεί δίκτυο FTTH σε μεγάλη κλίμακα, είναι ο Βύρωνας, όπου θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, η πρόσβαση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, καθώς και η κάθετη υλοποίηση στα κτήρια, μέχρι το σπίτι του τελικού χρήστη. Επίσης, η Vodafone ολοκλήρωσε την ανάπτυξη δικτύου νέας γενιάς (και με την χρήση οπτικών ινών) σε Φρεαττύδα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι και Γηροκομείο και συνεχίζει μέσα στους επόμενους μήνες την υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς (είτε FTTH είτε FTTC/Vectoring) σε πολλές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Κοζάνης, των Ιωαννίνων και της Βέροιας.

Σε ότι αφορά τις προθέσεις της πολιτείας για παροχή κινήτρων, ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε πως η Vodafone στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Πλάνου και τη χρήση πόρων για την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας σε όλη τη

χώρα. Μάλιστα, μαζί με άλλους δύο παρόχους, τον ΟΤΕ και τη Wind, έχει απευθύνει επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, η οποία δηλώνει την υποστήριξη στο Εθνικό Πλάνο, αλλά επισημαίνει και την ανάγκη επιπλέον πόρων, μεταξύ άλλων, και πόρων που θα επέτρεπαν την περαιτέρω ενίσχυση του Super Fast Broadband (με την επιδότηση του κόστους της κάθετης καλωδίωσης στα κτίρια) ή την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας για τις επιχειρήσεις (connected enterprise).

 

 

Απάντηση στον ΟΤΕ

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπρουμίδης απάντησε και στην επίθεση που πραγματοποίησε ο ΟΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αλλά και των ανταγωνιστών του.

«Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό που υπάρχει δεδομένου ότι δεν είναι πλέον μονοπώλιο αλλά αυτός ο εκνευρισμός θα πρέπει να πάει εκεί που πρέπει να πάει» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνάντησης με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, απαντώντας ουσιαστικά στα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Δεν αρέσει στον ΟΤΕ ότι δεν έχει μονοπώλιο στις υποδομές» σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης, εννοώντας ότι τόσο η Vodafone όσο και η Wind έχουν αναλάβει εκείνες να αναβαθμίσουν τμήματα του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας ώστε να είναι εφικτή η παροχή συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Ο κ. Μπρουμίδης υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχει και ένα άλλο θέμα που πρέπει να λήξει, εννοώντας το θέμα που υπάρχει με τα κατά πόσον η Cosmote έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της καρτοκινητής τηλεφωνίας, ενώ τόνισε ακόμη ότι «εμείς δεν εμποδίζουμε τον ΟΤΕ να κάνει επενδύσεις. Μάλιστα, επεσήμανε ότι αν και η Vodafone Ελλάδος τάσσεται γενικότερα υπέρ της δημιουργίας δικτύων που θα φέρνουν την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή το κτίριο (FTTH), η θυγατρική του βρετανικού ομίλου αποδέχθηκε τελικώς το πλάνο για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών χαλκού με τη χρήση της τεχνολογίας vectoring. «Έχουμε καταθέσει το πιο εκτεταμένο πλάνο για επενδύσεις σε FTTH» τόνισε ο κ. Μπρουμίδης, σημειώνοντας ότι ο ΟΤΕ δεν έχει καταθέσει πλάνο για FTTH αλλά για οπτικές ίνες μέχρι την καμπίνα (FTTC).

Στελέχη της Vodafone υποστήριζαν πάντως ότι επειδή η προληπτική ρύθμιση δεν είναι πάντοτε αρκετή και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ΟΤΕ έχει υιοθετήσει πρακτικές οι οποίες βλάπτουν τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και συστηματική εποπτεία της λειτουργίας της αγοράς και θα πρέπει οι τυχόν καταγγελίες ή διαφορές να επιλύονται μέσα σε εύλογο χρόνο, φέρνοντας ως αρνητικό παράδειγμα την καταγγελία της Vodafone για την καρτοκινητή, η οποία εκκρεμεί από το 2012 και επί της οποίας ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση από την ΕΕΤΤ, είναι ένα τέτοιο πολύ αρνητικό παράδειγμα.

Όσον αφορά τις διαδικασίες για τη συγκέντρωση των «παικτών» στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, ο κ. Μπρουμίδης υποστήριξε ότι η Vodafone Ελλάδος θα καταθέσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της Cyta Ελλάδος (σ.σ. η προθεσμία είναι για τις 18 Δεκεμβρίου), ενώ σημείωσε ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Forthnet, όπου επίσης αναζητείται ενδιαφερόμενος επενδυτής. Ερωτώμενος σχετικά με το κατά πόσον η Vodafone στήριξε τη Forthnet προκειμένου να καταθέσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προσφορά για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League, ο κ. Μπρουμίδης τόνισε ότι «η Forthnet κινείται αυτόνομα και είναι στη δική της δικαιοδοσία πως θα κινηθεί». Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως για το Champions League εκτός της Forthnet και της Cosmote, προσφορά έχει καταθέσει και η ΕΡΤ.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home