Οι αιχμές και η απάντηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Deasy @ 24.09.2015
Οι αιχμές και η απάντηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής χθες στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο τέως Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης στη ροή του λόγου του έκανε αναφορά για «υπερβολικές χρεώσεις» των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε ανυποψίαστους καταναλωτές, ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού «να μεριμνήσει για αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο».

Στις αιχμές του κ. Χριστοδουλάκη απάντησε άμεσα η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, η οποία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εκτιμά ότι οι δηλώσεις αφορούσαν τις συνδρομητικές Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (πενταψήφια νούμερα). Όμως, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της Ένωση, το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι αρμοδιότητα των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Οι ΥΠΠ είναι υπηρεσίες περιεχομένου, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναπτύσσονται και παρέχονται από τρίτους, αδειοδοτημένους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παρόχους, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο και τον τρόπο παροχής τους».

Επιπλέον στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά ότι:

-          Ο Κλάδος Κινητών Επικοινωνιών προσφέρει τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές με τις χαμηλότερες τιμές (προ φόρων) στην Ευρώπη. Από το 2008 έως σήμερα οι εταιρείες προχώρησαν σε συνολική μείωση των τιμών προ φόρων πάνω από 67% στη φωνή (κόστος ανά λεπτό ομιλίας) και πάνω από 90% στα δεδομένα (κόστος ανά Mb). Ωστόσο, οι χαμηλές αυτές τιμές δεν φτάνουν απαραίτητα στον καταναλωτή καθώς ο λογαριασμός του επιβαρύνεται με υψηλή  φορολόγηση.

-          Παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου και τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κλάδος παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο για το 2014, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA) κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς, ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος.

H ανακοίνωση καταλήγει ότι σε κάθε περίπτωση η Ένωση είναι στη διάθεση του Υπουργού να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στον κλάδο.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home