Η Qualcomm και το παγόβουνο

Η Qualcomm και το παγόβουνο

Είναι μια από τις (σπάνιες, υποθέτω) περιπτώσεις που ένα πρόστιμο ύψους 1 δις δολαρίων μοιάζει μικρό: σύμφωνα με την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, η 13μηνη έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας σχετικά με τον τρόπο που επιχειρεί η Qualcomm επί του εδάφους της, ολοκληρώνεται οσονούπω και το πόρισμα θα βρίσκει την αμερικανική εταιρεία ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές, κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με τον τρόπο που χρεώνει τα ποσοστά που της αναλογούν για την χρήση των ευρεσιτεχνιών της από τους κατασκευαστές κινητών.

Το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η εταιρεία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα όμως όλοι το εκτιμούν στη γειτονιά του 1 δις. Το πραγματικό πρόβλημα της εταιρείας πάντως, είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση θα της επιβάλλει να αλλάξει την πολιτική της –αυτή τη στιγμή η Qualcomm χρεώνει επί του συνόλου της αξίας της συσκευής και δη ανεξάρτητα αν ο εκάστοτε κατασκευαστής χρησιμοποιεί τα τσιπ της. Βάσει του μοντέλου που προτείνει η Επιτροπή, η εταιρεία θα κληθεί να χρεώνει μόνο βάσει της αξίας των συγκεκριμένων εξαρτημάτων, κάτι που αναμένεται να κατεβάσει τα έσοδά της από δικαιώματα κατά τουλάχιστον μια τάξη μεγέθους.

Αν δει κανείς σε τι ανταποκρίνονται τα συγκεκριμένα έσοδα, θα αντιληφθεί γιατί οι εκπρόσωποι της εταιρείας από το Σαν Ντιέγκο τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το ζήτημα: κατά το Bloomberg, την τελευταία πενταετία, η Qualcomm έχει προσθέσει στο χρηματοκιβώτιό της 30 δις δολάρια μόνο από τις πατέντες της, ο ακριβής αριθμός των οποίων είναι άγνωστος αλλά κατ’ εκτίμηση πλησιάζει τις 20.000 με ένα μεγάλο μέρος αυτών στον χώρο του 3G. Μια πτώση μιας τάξης μεγέθους σημαίνει ότι την επόμενη πενταετία το ποσό αυτό θα μπορούσε να έρθει στα 3 δις –μόνο που στην πραγματικότητα το ποσό θα είναι χαμηλότερο καθώς οι νέες τεχνολογικές τάσεις θα στείλουν κάποιες από τις πατέντες στη λήθη.

Το ακόμα χειρότερο –και αυτό που κάπως αρχίσαμε να υποψιαζόμαστε από το καλοκαίρι όταν ακούστηκαν κάτι συζητήσεις περί έρευνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο… business model της Qualcomm- είναι ότι το προηγούμενο της Κίνας θα λειτουργήσει σαν το πρώτο ντόμινο για την επανεξέταση των συμφωνιών της εταιρείας με όλους της τους πελάτες και δικαίως, αφού η κάθε Samsung, Apple ή LG θα διεκδικήσει τους ευνοϊκούς όρους που θα πετύχει η κάθε ZTE, Lenovo ή Huawei. Αν συμβεί αυτό, τα οικονομικά της εταιρείας θα αλλάξουν δραματικά όμως πέρα απ’ αυτό, το καθεστώς σε σχέση με τις ευρεσιτεχνίες θα ανατραπεί παγκόσμια –δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι το θέμα των αντιμονοπωλιακών ερευνών της Κίνας έχει μπει στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Σι Τζινπίνγκ

QUALCOMM,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home