Huawei Mate 30: το πρώτο θύμα ή το πρώτο βήμα;

Εκτός Ευρωπαϊκής αγοράς με τα τωρινά δεδομένα.

Huawei Mate 30: το πρώτο θύμα ή το πρώτο βήμα;
Τα Huawei Mate 30 & Mate 30 Pro. Φωτογραφία που διέρρευσε πριν μερικές μέρες στο Internet.
Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η μία λέει ότι η σειρά Huawei Mate 30 θα είναι το πρώτο θύμα των απαγορεύσεων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ενσωματώσει την εμπορική έκδοση του λειτουργικού Android και βεβαίως όλων των εφαρμογών της Google. Η άλλη όψη είναι ότι ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης η κινεζική εταιρεία θέλοντας και μη μπορεί να κινηθεί προς μία άλλη κατεύθυνση, πρώτο βήμα της οποίας αποτελεί η σειρά Huawei Mate 30.

 

Huawei Mate 30: μια καταπληκτική σειρά

Σύμφωνα με τις διαρροές που έχουμε διαβάσει και δει τις τελευταίες ημέρες, η σειρά Huawei Mate 30 αποτελεί μια πραγματική επίδειξη δύναμης της Huawei σε ότι αφορά την τεχνολογία που μπορούν να φορέσουν οι συσκευές που δημιουργεί. Τα τελευταία χρόνια η κινεζική εταιρεία μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις και φέτος, ίσως ωθούμενη και από τις απαγορεύσεις των ΗΠΑ, η Huawei είχε ένα λόγο παραπάνω για να κάνει μια θεαματική επίδειξη των δυνατοτήτων των τηλεφώνων της.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγω για ένα ακόμα εντυπωσιακό σύστημα πολλαπλής κάμερας, με τις δύο από αυτές να προσφέρουν ανάλυση 40ΜΡ. Μάλιστα, χθες διέρρευσε ότι σε επίπεδο εγγραφής βίντεο αργής κίνησης θα προσφέρει ένα εξωπραγματικό ρυθμό πάνω από 7600fps, που ίσως στην πράξη να μην προσφέρει κάτι σούπερ χρήσιμο αλλά αποτελεί ένα ακόμα δείγμα για την τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας. Πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε επίσης το νέο SoC Kirin 990, που θα αποτελέσει την «καρδιά» της νέας σειράς. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Huawei o Kirin 990 “είναι το κορυφαίο 5G system on a chip στον κόσμο, το πιο δυνατό 5G modem στον κόσμο”, ενσωματώνοντας περισσότερα από 10,3 δισ. transistors και υπερέχοντας στις επιδόσεις και στα σενάρια χρήσης έναντι των ανταγωνιστικών Qualcomm Snapdragon 855 και Samsung Exynos 9820.

 

Χωρίς Google και άλλα αμερικανικά apps

Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά… Ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η σειρά αυτών των εξαιρετικών smartphones να χρησιμοποιεί τo Android 10, αναγκάζοντας την κινεζική εταιρεία να καταφύγει στην ελεύθερη έκδοση του λειτουργικού Android. Ταυτόχρονα, χάνει την πρόσβαση σε όλα τα δημοφιλή Google apps (Gmail, Maps, YouTube κ.α.) όπως επίσης και την πρόσβαση στο Play Store. Θα υπάρχει βέβαια τρόπος να κατεβάσει κάποιος manually όλα τα παραπάνω αλλά δεν είναι σίγουρα ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για κάθε smartphone, πολύ περισσότερο για ένα τηλέφωνο που θα κοστίζει κοντά ή πάνω από τα 1000 ευρώ.

 Η εναλλακτική της Huawei για εφαρμογές είναι το Huawei AppGallery, το δικό της κατάστημα εφαρμογών, το οποίο θα πρέπει να αναπτύξει ακόμα περισσότερο. Ενδεχομένως για εφαρμογές αποστολής email ή πλοήγησης να βρεθούν οι αντικαταστάτες του Gmail και του Μaps. Όμως για εφαρμογές που αφορούν κοινότητες χρηστών, όποια εναλλακτική και να προσφέρεις δεν θα είναι ικανή για να αντικαταστήσεις π.χ. το YouTube. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης όλες τις άλλες αμερικανικές εφαρμογές (Facebook, WhatsApp, Twitter, Linkedin, Netflix και τόσες άλλες) που επίσης είναι απίθανο να εμφανιστούν στο AppGallery της Huawei, ακριβώς λόγω των αμερικανικών απαγορεύσεων.

 

Δεν θα κυκλοφορήσει επίσημα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η σειρά Huawei Mate 30 δεν θα κυκλοφορήσει επίσημα στην ευρωπαϊκή αγορά με βάση τα τωρινά δεδομένα. Οι παραπάνω περιορισμοί δεν αφήνουν το περιθώριο στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων να φέρουν συσκευές. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν δοκιμάσει τις συσκευές της σειράς Mate 30 στα δίκτυά τους και είναι έτοιμα για άμεσο λανσάρισμα, εάν και εφόσον λήξει ο αποκλεισμός. Η άρση του αποκλεισμού αποτελεί τη βασική προϋπόθεση.

Από την άλλη πλευρά αυτός ο «αποκλεισμός» ενδεχομένως να πυροδοτήσει ένα μεγάλο κύμα παραεισαγωγών, από ανεπίσημα κανάλια. Μιλώντας με ένα στέλεχος της αγοράς και με την κουβέντα να φθάνει στα όρια της υπερβολής, δεν θεωρήσαμε απίθανο να δούμε φαινόμενο ανάλογο της ποτοαπαγόρευσης. Το κοινό γενικά έχει την τάση να αντιδρά αρνητικά σε κάθε είδους απαγόρευση.

 

Πως θα κινηθεί από εδώ και στο εξής η Huawei

Είναι δεδομένο ότι η Huawei δεν επιθυμούσε αυτήν την εξέλιξη, που την αναγκάζει να «θυσιάσει» μια πολύτιμη σειρά τηλεφώνων. Είναι επίσης δεδομένο ότι η Huawei δεν θα καταθέσει τα όπλα. Σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους στελέχη της εταιρείας δήλωναν αποφασισμένα ότι ακόμα και αν οι αμερικανικές απαγορεύσεις αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα η εταιρεία θα επιστρέψει δυναμικά.

Η εναλλακτική στο Android φέρεται να είναι το Harmony OS, ένα λειτουργικό που και η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι δουλεύει, έστω και για την κατηγορία των τηλεοράσεων. To στοίχημα είναι σίγουρα δύσκολο, όμως οι Κινέζοι έχουν αποδείξει στο παρελθόν πολλές φορές την αποφασιστικότητά τους. Στο πνεύμα αυτό κινείται και η χθεσινή κίνηση της Huawei να εξαγγείλει ένα τεράστιο πρόγραμμα, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων που απευθύνεται σε software developers αλλά και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην 5G τεχνολογία της.

HUAWEI MATE 30,SMARTPHONES,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home